Frigidere vs. combine frigorifice: care este diferența dintre acestea?

Rar găsim o locuință fără un figirer sau o combină frigorifică, acest tip de electrocasnic, menit să ne păstreze alimentele proaspete fiind răspândit peste tot în lume. Cu toții știm cam ce face un frigider sau o combină frigorifică, pentru că la bază ambele sunt menite să facă același lucru. Însă diferențele dintre cele două există, iar multe persoane nu le cunosc.

Nu este obligatoriu să știi diferența dintre cele două electrocasnice, dar atunci când ești în căutarea unui nou astfel de obiect, să cunoști diferențele te va ajuta să alegi unul dintre cele două în funcție de nevoile tale.

De unde a pornit totul? De la probabil cel mai cunoscut brand de electrocasnice din Statele Unite, Frigidaire, o filială a companiei suedeze multinaționale Electrolux. Brand-ul Frigidaire a devenit atât de cunoscut printre consumatori odată cu apariția primelor lor produse, încât oamenii au început să folosească numele brand-ului, dar scurtat. Așa a apărut numele de ”fridge” în America, dar și cuvântul ”frigider” în România.

Primele frigidere fabricate în România au fost cele construite la Uzina de Mașini Electrice din București  în 1956. Acestea se numeau ”Pinguin”, funcționau pe sistemul cu absorbție și nu aveau termostat. În 1963, la Uzina Mecanică din Sadu, județul Gorj, încep să se fabrice frigiderele Fram. În anii ’70, după achiziționarea unei licențe din Franța, Arctic începe producerea primelor frigidere românești cu compresor. După 1985, 95% din piața produselor de profil era acoperită de Arctic, iar mare parte di producția acestei firme mergea spe export.

Odată cu avansarea tehnologiei, frigiderele clasice au început să sufere modificări, iar astfel, au devenit combine frigorifice. Deci, primul a fost frigiderul, iar apoi, bazat pe acesta, a fost creeată combina frigorifică. Pe lângă diferența de nume care este evidentă, design-ul și elementele de funcționalitate sunt cele ce deosebesc clar aceste două electrocasnice.

Când vorbim despre combine frigorifice ne referim la frigiderele ce vin cu congelator și care sunt, în genere, mult mai puternice decât frigiderele clasice. Frigiderele vin, de obicei, în mărimi diverse, iar multe din ele nu au congelator. În cel mai bun caz, congelatorul este un mic spațiu deasupra frigiderului.

O altă diferență dintre frigidere și combine frigorifice o reprezintă ușile. În cazul unei combine frigorifice vorbim mereu despre două uși. Întâlnim două uși și la unele frigiderele mai noi, care separă mai clar congelatorul de frigider, dar mare parte din ele fie nu au congelator, fie se află în interiorul frigiderului.

De asemenea, o combină frigorofică va avea mereu concelatorul plasat în partea de jos, spre deosebire de frigider ce va avea mereu concelatorul plasat în partea superioară. Acest aspect este gândit în acest fel pentru că congelatorul are dimensiuni mult mai mari în cazul unei combine frigorifice, iar cum tindem să utilizăm mai mult frigiderul decât congelatorul, acest timp de structură este mult mai prietenoasă utilizării. În cazul frigiderelor acest aspect nu reprezintă o problemă. Chiar dacă concelatorul este situat deasupra frigiderului, acesta nu este suficient de mare pentru a ne deranja. Ba chiar, dacă congelatorul la un frigider ar fi fost plasat jos ne-ar fi făcut mai dificilă utilizarea acestuia, întrucât are dimensiuni reduse și ar fi presupus un efort în plus. Este clar că atât inventatorii cât și producătorii de frigidere și combine frigorifice s-au gândit la toate nevoile noastre, dar și la aspecte din viața de zi cu zi atunci când au construit aceste electrocasnice.

O altă diferență dintre frigidere și combine frigorifice este temperatura la care acestea funcționează. De exemplu, combinele frigorifice, în mod implicit, sunt făcute să păstreze o temperatură cu câteva grade deasupra puntului de îngheț al apei pentru ca alimente sau diverse lucruri, precum medicamente, să fie păstrate la o temperatură optimă pentru conservare. Congelatorul poate menține o temperatură sub punctul de îngheț, ceea ce înseamnă că mâncarea poate fi depozitată și păstrată înghețată. Frigiderele sunt programate pentru a menține o tempertură mai mică față de cea a combinelor frigorifice pentru ca tot ce este înăuntru să își mențină o temperatură scăzută. Cu toate acestea, un frigider nu poate păstra mâncarea proaspătă precum o combină frigorifică.

Deși la prima vedere poate părea că o combină frigorifică este mult mai bună decât un frigider, lucrurile nu stau de fapt așa. Dacă acesta ar fi fost adevărul, companiile nu ar mai fi produs frigidere, dar din fericire încă o fac. Ambele electrocasnice au avantajele și dezavantajele lor și deși combinele frigorifice pot depozita mai multe lucruri și au un design mai modern, frigiderul are un avantaj când vine vorba despre mărimea sa compactă și costul redus.

Astfel, este ideal pentru o familie numeroasă sau pentru persoanele ce preferă să gătească des să caute combine frigorifice, iar pentru cei ce fie au un spațiu restrâns în casă sau fie nu gătesc atât de des să aleagă un frigider. Ambele produse vin într-o varietate de mărimi și culori, cu diferite funcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *