Atenție, șoferi! Apelul făcut de drumari pentru conducătorii care ies cu mașinile în trafic

polei, gheata, stiri, cod galben, botosaniAdministrația Națională de Meteorologie a emis avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, majoritatea de tip Now Casting, care anunțau intensificări ale vântului, cantități însemnate de apă și precipitații mixte care favorizează producerea de polei.

Echipajele CNAIR acționează în permanență acolo unde se impune pentru a asigura desfășurarea traficului rutier în condiții de siguranță.

„Pe această cale, facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, este mesajul drumarilor.

Recomandările DRDP Iași pentru circulația în condiții de polei

Având în vedere informările meteo privind răcirea accentuată a vremii, DRDP Iași lansează unele recomandări la adresa șoferilor cu privire la riscul formării de polei pe drumurile naționale și regulile de urmat în astfel de condiții.

Dintre acestea, amintim:

* informarea prealabilă cu privire la starea carosabilului de pe traseul de parcurs;

* echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru sezonul rece (anvelope de iarnă, după caz, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip);

* verificarea sistemului de climatizare-dezaburire;

* adoptarea unei conduite prudente și preventive la volan, fără bruscarea comenzilor autoturismului;

* folosirea în mod corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, pentru a fi vizibili în trafic;

* păstrarea unei distanțe suficiente în mers, pentru a putea opri în condiții de siguranță, având în vedere creșterea distanței de frânare pe carosabil umed sau alunecos.

Reamintim că, potrivit meteorologilor, în acest weekend vremea va fi rece în sudul, centrul și estul țării, chiar deosebit de rece în Moldova și estul Transilvaniei, unde în cea mai mare parte a intervalului vor fi temperaturi negative.

În Carpații Meridionali și Orientali, precum și în zonele submontane aferente, vor predomina ninsorile, iar local în Oltenia, Muntenia, dealurile Moldovei și în zonele depresionare precipitațiile vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) și trecător se poate depune polei. De asemenea, vremea se va menține rece și predominant închisă, cu temperaturi minime cuprinse între -4 și 0 grade și vânt cu viteze de până la 70-80 km/h în zonele montane.

Pentru asigurarea unui trafic în depline condiții de siguranță, DRDP Iași este pregătită să intervină cu utilaje dotate lamă și răspânditor de material antiderapant, precum și cu clorură de calciu și material ecologic. În acest sens, bazele noastre de deszăpezire sunt depozitate peste 48.000 tone de sare, DRDP Iași fiind pregătită să intervină cu aproximativ 400 de utilaje proprii și ale prestatorilor aflați sub contract.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau poate fi accesată pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

One thought on “Atenție, șoferi! Apelul făcut de drumari pentru conducătorii care ies cu mașinile în trafic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com