Liderul LSI Botoșani: Legea care reduce numărul de ore la școală va avea un impact semnificativ. Se poate ajunge la disponibilizări în învățământ

Legea care prevede reducerea numărului de ore pentru elevii din învățământul preuniversitar este contestată de sindicatele din învățământ. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, a declarat că această lege va avea un impact semnificativ asupra normelor din învățământ, în special în cadrul învățământului gimnazial, iar unii profesori își vor pierde locul de muncă.

Într-o școală din oraș, să spunem, va fi o reducere de trei-patru norme, iar în final se poate ajunge la disponibilizări. Dacă nu vom reuși să constituim catedra unui profesor care este titular, înseamnă disponibilizare. Înseamnă, de asemenea, disponibilizare și neangajarea profesorului care este suplinitor, Faptul că în anul școlar viitor vom avea mai puțini profesori angajați, înseamnă disponibilizare”, a precizat Axinte.

Din cauza acestei modificări apărute în Legea educației, întârzie să apară și Metodologia de mișcare a personalului didactic, care trebuia să fi fost publicată până pe 15 noiembrie.

Sindicaliștii din învățământ au solicitat noului Guvern amânarea aplicării acestei măsuri.

Conform legii, elevii vor sta la școală, în medie, 20 de ore pe săptămână, la clasa primară, față de de maximum 22 în prezent. Cei de la gimnaziu – 25, față de 34, iar liceenii, 30 de ore pe săptămână. Prevederile legii se aplică începând cu anul şcolar 2020-2021.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *