FOTO! Ziua internațională a prematurului, marcată la Maternitatea Botoșani cu tort și jucării

Ziua Mondială a Prematuritaţii a fost marcată, duminică, la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean. Cu acest prilej,  de ziua lor,  piticilor mai mici şi mai mari li s-a imparţit tort, jucarii, baloane, zâmbete .

Au participat personalul medical al Secţiei de Neonatologie, mămici cu bebeluşi in braţe, voluntari Salavatii Copii .

 Pentru a sărbatorii ziua Prematuritaţii, voluntarii Salvaţi Copii cu profesorii Simona Acsente si Greta Cojocaru de la Şcoala Gimnziala Nr. 11 Botoşani si elevii clasa II C si IV E au colectat pachetele cu lucruri minime necesare  şi s-au deplasat in localitatea Cristineşti la familii defavorizate.

La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, ȋn condiţiile ȋn care  75 % din fatalitaţi sunt prevenibile.

 In Maternitatea Botosani s-au născut in 2019 in pimele 10 luni 2.220 copii din care 195 copii prematuri, adică 8.7% din totalul naşteriilor.

Ȋn momentul de faţa sunt in Secţia de Neonatologie 11 copii prematuri , cel mai mic are 1310 grame şi este o fetita din sarcina gemelară cu surioara de 1910 grame, este ventilată mecanic pe sonda endotraheala.

 ”Sunt numiţi in multe feluri, mici miracole, nascuţi prea devreme, prematuri, luptători, dar numele care li se potriveşte cel mai bine este cel pe care mama lui il pomeneşte, si se roagă şi speră la o minune.   Pentru că prematuritatea este şi despre mame… de eroi, care plang şi speră ȋn minuni pe holurile secţiei de Neonatologie, mame, care nu işi ţin  copii la piept decat  la 3-4 săptamani de viaţa, uneori ataşati de tot  felul de tuburi şi  cabluri, mame care inţeleg ca fiecare zi trecută este o zi caştigata , fiecare gram in plus,  fiecare tub inlăturat este o batalie caştigată. Şi aceasta zi este şi despre noi, personalul Secţiei de Neonatologie, pentru că prematuritatea este o ȋncercare pentru oricine. Ȋniţiem  resuscitarea copiilor atunci când micuțele lor inimi se opresc și micile lor corpuri pur și simplu nu mai pot. Ne gândim  ce am fi putut face mai bine sau diferit când toate opțiunile medicale au fost epuizate. Si uneori plangem in drum spre casa, sau oriunde, şi a doua zi o luam  de la capat,  cu alte vieţi micuţe”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie.

 Judeţul Botoşani se afiliaza tendintei mondiale de a marca ziua Prematurului prin iluminarea in culoarea violet a cladirii Colegiului Medicilor şi a Primariei din Dorohoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *