Guvernul României a adoptat, miercuri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011-2013.
Este vorba despre un act normativ care stabileşte un număr de paturi ce intră în finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în fiecare an, a afirmat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Astfel, dacă în 2010 numărul total de paturi finanţate era 134.760, pentru 2011 Ministerul Sănătăţii propune 129.524 de paturi, reprezentând 6,02 paturi la mia de locuitori. În 2012, numărul maxim de paturi finanţate propus este de 125.639, iar în 2013 – 123.127 de paturi.
“Nu este vorba despre un număr de paturi stabilit să existe în sistemul public şi sistemul privat, ci este vorba de un număr total de paturi, atât în sistemul public, cât şi în sistemul privat, care va fi finanţat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în următorii 3 ani, astfel încât în 2013 să ne apropiem de media europeană, care este de 5,61 de paturi la mia de locuitori”, a precizat ministrul Attila Cseke.
Ministrul Sănătăţii a explicat că era nevoie de un asemenea Plan pentru a introduce în sistemul sanitar un echilibru şi o concurenţă la contractare. “Proiectul adoptat astăzi aduce corectitudine, credibilitate şi concurenţă”, a mai afirmat Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că pentru aceste măsuri există temei legal încă din anul 2006 în Legea 95/2006 privind reforma sănătăţii, mai exact, art. 169, care oferă posibilitatea Guvernului să aprobe, la propunerea Ministerului Sănătăţii, un plan naţional de paturi pentru o perioadă de trei ani. Până la 15 martie 2011 va fi elaborat şi publicat ordinul ministrului Sănătăţii care va defalca şi va stabili, pe fiecare judeţ, numărul de paturi care va putea fi finanţat.
„Este vorba despre spitale care au paturi atât în reţeaua administraţiei publice locale, cât şi în reţeaua Ministerului Sănătăţii, în reţeaua Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării, chiar şi Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, dar vorbim şi de paturi la spitale private. Este vorba de totalitatea paturilor din sectorul sanitar românesc”, a precizat ministrul Sănătăţii