160 de ani de învățământ la Colegiul Național ”A.T.Laurian”

Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani poartă pe umeri greutatea şi frumuseţea a 160 de ani de educaţie. În acest an instituția împlinește o vârstă venerabilă ce i-a permis să resimtă fiecare etapă istorică prin care a trecut poporul român, în mai bine de un secol și jumătate. A suferit în cele două războaie mondiale şi a înflorit în perioadele de pace, câştigându-şi un renume în rândul instituţiilor de învăţământ românești.

Împlinirea celor 160 de ani va aduce, la finalul acestei luni, o ediție aniversară a ”Zilelor Colegiului A.T. Laurian”, în care elevii, profesorii și invitații lor vor dezbate, vor cânta și vor dansa, vor povesti ce au însemnat acești ani, vor viziona documentare și vor derula amintiri alături de mulți absolvenți. Vor desena și se vor întrece în competiții, aducând, astfel, sărbătoarea în vesela și luminoasa instituție destinată tinerilor.

Deschiderea oficială  va avea loc pe 28 noiembrie, în Aula Magna a colegiului botoșănean, începând cu ora 11, când botoșănenii ale căror destine se regăsesc în această școală sunt așteptați să dea startul manifestărilor menite să onoreze anii dedicați valorilor și excelenței educaționale. Sărbătoarea se va încheia tot aici, cu o conferință de amploare în care, propunându-și să dezbată ”metodele inovative pentru educația mileniului III”, se vor reuni profesori universitari și preuniversitari din întreaga țară. Nu vor lipsi cina festivă și premiile meritate.

„Laurianul sărbătorește odată cu țara! 160 de ani de muncă, perseverență, implicare și destine frumoase făurite pentru tineri! Vă invităm să ne fiți aproape în zilele de sărbătoare ale laurienilor!”, este invitația adresată de profesor doctor Mihaela Prăjinariu, director al Colegiului ”A.T. Laurian”.

Născut odată cu ţara, în 1859, colegiul a funcţionat iniţial sub formă de Gimnaziu, însă a devenit, după numai 9 ani, „Liceul din Botoşani”. Trecând prin greutăţi inerente oricărui început şi având sprijinul autorităţilor naţionale şi locale, liceul şi-a dobândit propriul „palat” în care să funcţioneze, în anul 1885. Tot atunci şi-a primit şi numele ce aminteşte de bravi împăraţi romani, dar aparţine marelui om de cultură August Treboniu Laurian. Revoluţionar atât în ceea ce priveşte destinele politice ale ţărilor româneşti, cât şi în organizarea învăţământului moldav, Laurian a fost preşedintele Societăţii Academice Române, un mare istoric, un creator de valori în învăţământul românesc, un dascăl desăvârşit şi un formator al destinului educaţiei româneşti. Actualii laurieni formează o familie aparte în mijlocul căreia excelența se întâlnește cu solidaritatea, spiritul critic cu valorile democratice, iar inovația cu adevărurile și forța istoriei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *