15 orașe din România de care nu ai auzit niciodată: Unul este din județul Botoșani

sediu bcr bucecea - botosaniSunt multe orașe din România cu un număr mic de locuitori de care foarte puțini români au auzit. Chiar dacă unele dintre localități îți par cunoscute ca nume, nu te-ai fi gândit că sunt clasificate ca orașe.

În România, există în prezent 320 de orașe, iar condițiile minime pentru ca o localitate să primească rangul de oraș sunt:

– Populație: 5.000
– Activități neagricole: 75%
– Alimentare cu apă: 70%
– Canalizare: 55%

– Străzi modernizate: 50%
– Locuri în hoteluri: 50
– Existența de învățământ liceal sau altă formă de învățământ secundar

Tot mai mulți politicieni propun o reformă administrativă în România, prin care să se reducă numărul de judeţe, iar localităţile să scadă de la aproximativ 3.300 la maximum 1.500. O reorganizare administrativă ar reduce substanţial banii cheltuiţi de stat.

Dacă ai auzit de localitățile de mai jos, cu siguranță nu ai știut că sunt orașe. Iată câteva exemple:

Vlăhița este un oraș în județul Harghita, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Homorod, Minele Lueta și Vlăhița (reședința).

Bucecea este un oraș în județul Botoșani, Moldova, România, format din localitățile componente Bucecea (reședința) și Călinești, și din satul Bohoghina. Se află în partea de nord-est a țării, la 19 km de Botoșani, la 30 km de orașul Suceava și 25 km de aeroportul Salcea.

Milișăuți este un oraș în județul Suceava, Bucovina, România, format din localitățile componente Bădeuți și Milișăuți (reședința), și din satele Gara și Lunca. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 5.005 locuitori, fiind al cincisprezecelea centru urban ca mărime al județului. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004, împreună cu alte 7 localități din județul Suceava.

Tăuții-Măgherăuș este un oraș în județul Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Băița, Bușag, Nistru și Tăuții-Măgherăuș (reședința), și din satele Bozânta Mare, Merișor și Ulmoasa.

Cajvana este un oraș în județul Suceava, Bucovina, România, format din localitatea componentă Cajvana (reședința), și din satul Codru. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 6.901 locuitori, fiind al doisprezecelea centru urban ca mărime al județului. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004, împreună cu alte 7 localități din județul Suceava.

Solca este un oraș în județul Suceava, Moldova, România. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 2.188 de locuitori, fiind cel mai mic centru urban din județul Suceava. Solca se situează pe antepenultimul loc între orașele României, în ceea ce privește populația.

Vașcău este un oraș în județul Bihor, Crișana, România, format din localitățile componente Câmp, Câmp-Moți, Colești, Vașcău (reședința), Vărzarii de Jos și Vărzarii de Sus. Se află la o distanță de circa 7 km de orașul Ștei.

Ianca este un oraș în județul Brăila, Muntenia, România, format din localitatea componentă Ianca (reședința), și din satele Berlești, Gara Ianca, Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu. Are o populație de 10.343 locuitori (2011).

Pogoanele este un oraș în județul Buzău, Muntenia, România, format din localitățile componente Căldărăști și Pogoanele (reședința). Are o populație de 7.275 de locuitori (2011). Economia locală este predominant agricolă.

Berești este un oraș în județul Galați, Moldova, România. Are o populație de 2.916 locuitori. Așezarea datează încă din paleolitic, pe teritoriul orașului găsindu-se urme ale locuirii din această perioadă, precum și urme ale Culturii Cucuteni. A fost desemnat oraș în anul 1968.

Cehu Silvaniei este un oraș în județul Sălaj, Transilvania, România, format din localitatea componentă Cehu Silvaniei (reședința), și din satele Horoatu Cehului, Motiș, Nadiș și Ulciug. Conform recensământului din anul 2011, Cehu Silvaniei are o populație de 7.214 locuitori.

Ciacova este un oraș în județul Timiș, Banat, România, format din localitatea componentă Ciacova (reședința), și din satele Cebza, Macedonia, Obad și Petroman. Are o populație de 5.348 locuitori (2011). A fost capitala plășii Ciacova, din județul interbelic Timiș-Torontal.

Gătaia este un oraș în județul Timiș, Banat, România, format din localitățile componente Gătaia (reședința) și Sculia, și din satele Butin, Percosova, Șemlacu Mare și Șemlacu Mic. Are o populație de 5.861 de locuitori (2011). A fost capitala plășii Gătaia, din județul interbelic Timiș-Torontal.

Sărmașu este un oraș în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Balda, Larga, Moruț, Sărmașu (reședința), Sărmășel, Sărmășel-Gară, Titiana și Vișinelu.

Băbeni este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Băbeni (reședința), și din satele Bonciu, Capu Dealului, Pădurețu, Români, Tătărani și Valea Mare. Se află la circa 20 km sud de reședința județului, municipiul Râmnicu Vâlcea, și 30 km nord de municipiul Drăgășani, pe partea dreaptă a râului Olt.

Liteni este un oraș în județul Suceava, Moldova, România, format din localitatea componentă Liteni (reședința), și din satele Corni, Roșcani, Rotunda, Siliștea și Vercicani. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 9.596 locuitori, fiind al nouălea centru urban ca mărime al județului. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004, împreună cu alte 7 localități din județul Suceava.

Murgeni este un oraș în județul Vaslui, Moldova, România, format din localitățile componente Cârja, Floreni, Lățești, Murgeni (reședința), Raiu, Sărățeni și Schineni. A obținut statutul de oraș în decembrie 2003.

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *