O soție altruistă i-a salvat viața unui botoșănean. Omul a primit rinichiul soțului femeii

O soție altruistă a salvat două vieți. Soțul său era în moarte cerebrală, iar femeia a decis să îi doneze organele. Cei doi rinichi prelevaţi în noaptea de joi spre vineri la Iaşi au ajuns la doi bărbaţi care se aflau pe lista de aşteptare de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

Unul dintre primitori este un bărbat de 37 de ani, originar din judeţul Botoşani, care era în programul de dializă din anul 2014, iar cel de-al doilea bărbat are 36 de ani, este din Iaşi şi a început şedinţele de dializă din luna februarie a acestui an, scrie Ziarul de Iași. Reprezentanţii spitalului au precizat că pacienţii se recupe­rează momentan, şi au dorit să mulţu­mească familiei care a acceptat ideea donării, salvând astfel mai multe vieţi.

Conform Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), prelevarea a avut loc joi seara la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde familia unei paciente în vârstă de 44 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unei hemoragii intracerebrale a fost de acord cu donarea. Rinichii au fost transplantaţi la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, iar corneea a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon“. „În urma gestului plin de altruism al unei familii din Iaşi, care a fost de acord cu donarea de organe, alţi oameni vor privi cu optimism spre viitor. Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar din cauze medicale au putut fi eligibile pentru prelevare doar rinichii şi corneea. Mulţumim familiei donatorului şi echipelor medicale din spitalele implicate pentru munca şi efortul pe care îl depun în lupta pentru viaţă“, au precizat reprezentanţii ANT într-un comunicat.


Aceasta este a doua prelevare de organe din acest an, numărul fiind unul foarte mic comparativ cu numărul persoanelor de pe listele de aşteptare. De asemenea, o scădere a numărului de transplanturi se remarcă şi la Spitalul „Parhon“, unde anul acesta au fost 15 astfel de intervenţii. Ultimele au fost în luna septembrie, unul la începutul lunii când un bărbat a primit un rinichi de la mama sa, iar celălalt la sfârşitul lunii, de la un donator în moarte cerebrală, acesta fiind un bărbat de 76 de ani, totodată şi cel mai vârstnic donator din zona Moldovei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *