Pesta porcină africană a fost stinsă la porcul domestic, însă este activă la porcul mistreț. Zeci de porci mistreți depistați cu acest virus în județul Botoșani

12 focare de pestă porcină africană la porcul domestic au fost stinse, a anunțat joi prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, în ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor.

Este vorba de focarele care existau din comunele Vlăsinești și Hănești. Acesta a declarat totodată că mai sunt active focare de pestă porcină africană în patru zone din județul Botoșani. 

Vreau să le mulțumesc colegilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare pentru efortul depus. Vreau să mulțumesc cadrelor din structurile MAI, autorităților locale, primarilor, tuturor celor care au depus eforturi pentru ca acest virus să nu se răspândească”, a spus prefectul Dan Șlincu.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani, a declarat că Botoșaniul rămâne, în continuare, pe zona de pestă porcină africană, zeci de porci mistreți fiind confirmați cu acest virus. Urmare a acestei situații, directorul DSVSA a atras atenția populației să achiziționeze carne de porc doar din locații autorizate. 

Avem o liniște epidemiologică pe porcul domestic de două luni și nu mai avem niciun focar la nivel județului Botoșani, dar rămân, în continuare, cele patru zone afectate pe mistreț”, a spus Minodora Vasiliu. 

Astfel, pe fondul de vânătoare de la Suharău sunt confirmate șase cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Această zonă cuprinde șase comune din județ

De asemenea, pe fondul de vânătoare de la Ibănești sunt 29 cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în timp ce pe fondul de vânătoare de la Hănești sunt 57 de cazuri confirmate, iar la Cordăreni un caz confirmat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *