Un angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tăcerea. Ce se află de fapt în parizer, pastramă…

In reclame sunt promovate ca fiind o sursa sanatoasa de proteine si sunt recomandate pentru a fi consumate de intreaga familie. In realitate insa, adevarul este departe de ceea ce se arata oamenilor. Mezelurile au ajuns sa fie printre cele mai nocive alimente, iar din pacate, din ce in ce mai multi romani le cumpara–pentru ca sunt ieftine si pentru ca satura foamea.

„Inainte sa ma angajez aici, mancam mezeluri in fiecare zi. Le dadeam si copiilor mei parizer, crenvursti sau sunca, fiind convins ca sunt alimente sanatoase. Insa cand am intrat in fabrica si am vazut de fapt ce se pune in aceste mezeluri, m-am ingrozit. Piele, grasime, zgarciuri, oase si in general toate resturile intra in niste masini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecata cu apa, multa sare si tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisa este intr-o proportie foarte mica”, este declaratia unui angajat la o fabrică de mezeluri, potrivit BZI.

Desi legislatia privind normele de compozitie exista din 2006 si este destul de clara, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca foarte putine produse respecta intru totul reteta. Principala problema a mezelurilor de pe piata autohtona e chiar cantitatea insuficienta a materiei prime – carnea, sau calitatea proasta a acesteia.

Un raport al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arata ca mai ales parizerul, crenvurstii si salamurile de vara au un continut de proteine cu 2% mai mic fata de prevederile legale, potrivit carora mezelurile trebuie sa contina carne in proportie de cel putin 10-11%.

Din plin se gaseste insa carnea dezosata mecanic, adica o pasta obtinuta din tendoane, oase, pielite, in care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasa pentru copii sau tineri, din cauza cantitatii ridicate de fosfor ce impiedica asimilarea calciului.

RETETA ORIGINALA

 

PASTRAMA DE PORC contine, la 100 kg carne de porc, cateva condimente: cate 2,5 kilograme de sare si usturoi, 350 de grame de piper, 600 de grame de boia si 150 de grame de zahar. Carnea de pe pulpe, atent aleasa (fara cartilagii sau grasime) se fasoneaza in bucati de 10 cm lungime si 4 grosime care se introduce 4 zile la frigider, in bait. Apoi se afuma cu fum cald (110 grade C) timp de 90 minute.

RETETA ACTUALA Pastrama de porc din comertul de masa contine in primul rand carne injectata, care apoi se malaxeaza pe niste utilaje cu vid, ca sa se patrunda chimicalele in fibra, si abia dupa aceea se trateaza termic. Procesul de maturare in bait, timp de patru zile este inlocuit de injectare. Continutul de apa este cu atat mai mare cu cat pretul este mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *