FOTO! Biserica din Brăești închinată Sfintei Parascheva a fost resfințită. IPS Teofan: „Zidirea bisericii este chip al zidirii noastre duhovnicești”

Încă de la primele ore ale dimineții, enoriașii comunei Brăești, județul Botoșani, dar și din împrejurimi s-au adunat la biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, participând duminică, 20 octombrie 2019, la resfințirea sfântului locaș. Sfintele slujbe au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de ierarh au mai slujit părintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, părintele Gabriel Teodor Biță, parohul comunității din Brăești, și clerici din zona Botoșanilor. După sfințirea locașului de cult, la exterior, cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, IPS Părinte Teofan a pecetluit conform rânduielii Sfânta Masă. Credincioșii au așteptat la rând pentru a se închina, conform tradiției, în Sfântul Altar. De asemenea, înainte de oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a binecuvântat noul clopot al parohiei și le-a citit credincioșilor rugăciunea cea mare de dezlegare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Amvonul”, dirijat de părintele Teodor Zugravu.

IPS Teofan: „Zidirea bisericii este chip al zidirii noastre duhovnicești”

În cadrul predicii sale, ierarhul a arătat că viața noastră duhovnicească se aseamănă cu zidirea unui sfânt locaș: „În sfintele biserici se săvârșesc sfintele taine, având în mijloc Sfânta Liturghie, sfinte taine prin care viața omului este binecuvântată, sfințită și restaurată. Biserica este locul în care se propovăduiește cuvântul lui Dumnezeu. Sfintele evanghelii, sfintele slujbe, cuvântul preotului, citirea din dumnezeieștile cărți, toate sunt izvoare de călăuzire care ajung la mințile și inimile credincioșilor pentru ca aceștia să aibă o călăuză sigură, un ghid care nu se clatină și nu se înșală în drumurile foarte întortochiate ale vieții. Zidirea bisericii este chip al zidirii noastre duhovnicești, iar rezidirea sau restaurarea unui sfânt locaș este chip al restaurării, al rezidirii noastre duhovnicești. Ce înseamnă zidire duhovnicească? Precum se înalță o biserică sau o casă, care are temelie, ziduri și acoperiș, așa este și zidirea noastră. Avem drept temelie credința în Dumnezeu, așa cum a fost ea mărturisită în Biserica Ortodoxă. Zidurile care se așază statornic pe temelie sunt faptele cele bune fără de care viața omului este dărâmată și nu are lăcaș și zidire statornică. Deasupra zidurilor se pune acoperișul care arată mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu, așezată asupra temeliei și zidirii noastre duhovnicești”.

Totodată, Părintele Mitropolit a afirmat că prin post, prin participarea la sfintele slujbe și prin fapte bune omul poate alunga puterea celui rău: „Precum Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi l-a eliberat pe acel demonizat cuprins de toată stăpânia întunericului, tot așa venirea noastră la Sfânta Biserică și întâlnirea noastră cu Dumnezeu ne dau putere ca să ne stăpânim puțin în mânia noastră, în poftele noastre, să fim noi mai puternici și decât mâncarea, și decât televizorul, nu că ar fi rele în sine, dar de multe ori ne stăpânesc ele pe noi, nu noi suntem stăpânii lor, iar asta înseamnă că este o putere a întunericului în noi care trebuie alungată prin post, prin rugăciune, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin fapte bune și cele asemănătoare”.

Spre final, părintele protopop Stelian Ciurciun a dat citire hrisovului de resfințire, iar preotul paroh Gabriel Teodor Biță a adresat celor prezenți un scurt cuvânt încărcat de recunoștință. Pentru lucrarea de restaurare și înfrumusețare a sfântului locaș, părintele Gabriel Biță a fost hirotesit în rangul de iconom stavrofor, primind din partea ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. Totodată, chiriarhul a oferit binefăcătorului Ioan Ciobanu Distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar Elena Cristina Nițulescu, Cătălin Enache, Gheorghe Covrig și Daniela Cioplean au fost răsplătiți cu Distincția „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”. După săvârșirea Sfintei Liturghii, IPS Teofan a oficiat slujba Parastasului pentru părintele Ioan Biță, tatăl preotului paroh, trecut acum un an la cele veșnice.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din comuna Brăești a fost construită în anul 1839, iar în 2017 au început lucrările de renovare. De asemenea, în incinta ansamblului parohial s-a construit un lumânărar și s-au efectuat reparații la casa de prăznuire.

O nouă troiță închinată Sfintei Cruci pentru enoriașii din Corlăteni

În această după-amiază, Părintele Mitropolit Teofan a săvârșit slujba de sfințire a troiței ridicate de credincioșii Parohiei „Sfântul Nicolae” din localitatea Corlăteni, Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani.

„Această troiță este concepută de mai mulți ani, timp în care noi am gândit cum să se construiască acest monument, iar toate meritele le are familia Gheorghiu Constantin și Cristina. Ctitorii au trecut prin foarte multe ca să se ajungă la acest moment foarte frumos. Sunt onorat să vă spun că pentru noi, pentru sat, pentru mine ca preot paroh, aici este vorba despre un loc unde oricine se poate opri să-și facă semnul Sfintei Cruci și să se închine, să se roage pentru viața lui și pentru cei ai casei lui”, a afirmat părintele Constantin Berbeci, parohul comunității din Corlăteni.

Pentru meritele deosebite, preotul Constantin Berbeci a primit Distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar ctitorii Gheorghiu Constantin și Cristina au fost răsplătiți de chiriarh cu distincții de vrednicie. La final, toți cei prezenți au luat parte la o agapă frățească.

 
Foto: doxologia.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *