Numarul soferilor care au ramas fara permis din cauza alcoolului a crescut continuu in ultimii ani.
In 2010, de exemplu, 183 de soferi si-au pierdut definitiv permisele din cauza alcoolului. Mai grav este ca zeci de persoane au fost surprinse in timp
ce conduceau cu o alcoolemie in sange mai mare de 2,7 grame/litru. "Anul trecut, aproape ca nu a fost actiune in care sa nu depistam macar un sofer baut. In total, au existat 299 se sanctiuni contraventionale si alte 296 de infractiuni pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice", a recunoscut comisarul sef Dumitru Zmau, seful Serviciului Politiei Rutiere. Iar fenomenul continua si anul acesta. Luni seara, politistii l-au prins pe Mihai G. de 50 de ani, care conducea o Dacie desi avea o concentratie de 0,73 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat, iar dupa numai cateva ore a fost depistat si Nelu H. de 46 de ani, care, desi era baut, era la volan. Politistii au vrut sa-l verifice cu etilotestul, insa barbatul a refuzat.
Sanctiuni blande date de politisti si magistrati
Explicatia fenomenului consta in faptul ca sanctiunile aplicate de autoritati sunt destul de blande. Astfel, cei cu o alcoolemie mai mica de 0,8 in sange se aleg cu amenzi de 670 de lei si cu permisul suspendat pentru 90 de zile. Multi contesta sanctiunile in instanta, iar pana ce se ajunge la o hotarare definitiva si irevocabila, primesc permisul inapoi si continua sa conduca. Asa se face ca, dupa numai cateva luni, unii recidiveaza. La fel, cei cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie sunt anchetati de procurori dar, in loc sa fie trimisi in judecata, scapa doar cu o amenda administrativa. Asta in ciuda faptului ca legea prevede inchisoare de la unu la cinci ani. Numai cei cu alcoolemia de peste 1,2 grame/litru sunt trimisi in judecata, iar mai toate condamnarile sunt cu suspendare. Un exemplu este cel al lui Constantin I., condamnat in decembrie la sase luni inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost prins beat la volan. Riscul cel mai mare si-l asuma totusi recidivistii. Mihai C. din Botosani a fost prins in octombrie 2009 conducand in stare de ebrietate. Trimis in judecata, el a fost condamnat la un an si sase luni inchisoare cu executare. Motivul – in urma cu cativa ani fusese condamnat cu suspendare pentru acelasi lucru.
Vieti pierdute in accidente cumplite
Potrivit oficialilor din politie, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice ocupa locul doi in topul cauzelor accidentelor grave, dupa viteza.
Vara trecuta, un tanar de 33 de ani, care s-a urcat la volan desi bause a ajuns cu masina in curtea unui batran din Rosiori, omorandu-l. Tot anul trecut, o femeie a murit la spital, iar copilul pe care il avea in brate a scapat ca prin minune, dupa ce un tanar care a urcat baut la volanul unui BMW a izbit-o cu masina pe trecerea de pietoni.
In aprilie 2009, doua persoane au murit si alte trei au fost ranite, la iesirea din municipiul Botosani, dupa ce un autoturism condus cu viteza excesiva de un sofer baut a intrat intr-o autoutilitara. In octombrie 2008, un barbat care a urcat la volan desi avea o concentratie de 0,81 miligrame/litru de alcool pur in aerul expirat, s-a izbit cu BMW-ul intr-un copac din Dealu Mare. In urma impactului, cumnata soferului, aflata pe scaunul din dreapta, a murit. In vara lui 2009, un alt sofer care conducea baut a spulberat cu masina cinci adolescenti care se intorceau de la discoteca, trei dintre ei pierzandu-si viata. Desi a fost trimis in judecata, barbatul nu a fost condamnat inca.
"In opinia mea singurele solutii sunt anularea permisului fara drept de redobandire si confiscarea masinii. Asa se intampla in Franta, unde s-a reusit diminuarea accidentelor rutiere cu 50%", a mentionat Dumitru Zmau.
Si in Italia soferii bauti la volan sunt raritati. Asta pentru ca, potrivit legii, acestia risca amenda, confiscarea masinii si chiar amenda. In Ungaria cei depistati bauti la volan pot fi arestati pentru 24 de zile si risca amenzi foarte mari. La noi legea permite inclusiv recalcularea retroactiva a alcoolemiei, iar notiunea de stare de ebrietate a fost eliminata din Codul Rutier.