Liturghie specială la Biserica romano- catolică din Botoșani. La eveniment a participat Madre Angela Maria, sora superioară generală a Institutului „Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii”

Miercuri, 16 octombrie 2019, începând cu ora 18.00, întreaga comunitate a Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Botoşani s-a adunat în bucurie alături de surorile Institutului „Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii” la celebrarea unei Liturghii de mulţumire într-o zi cu multe semnificaţii şi cel puţin la fel de multe ocazii de sărbătoare a sufletului: 150 de ani de la deschiderea Casei Clericilor pentru tinerii lipsiţi de resurse economice şi orientaţi spre preoţie, 70 de ani de la declararea ca sfântă a fondatoarei, Maria Giuseppa Rossello, 15 ani de activitate a Grădiniţei „Girotondo” şi, totodată, 60 şi 50 de ani de viaţă consacrată, ai sorei Maria Bianca, respectiv ai sorei Maria Lucia.

De asemenea, a fost prezentă Madre Angela Maria, sora superioară generală a Institutului „Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii”, împreună cu voluntarii din Bolzano.

Primele case ale congregaţiei s-au dezvoltat în Italia. La moartea fondatoarei, congregaţia avea 65 de case active. Astăzi surorile activează în peste 21 de ţări; congregaţia este prezentă în Europa, Asia, America Latină şi Africa. Familia Rosselliană cuprinde, pe lângă surori, mai multe ramuri: Preoţii Milostivirii, Asociatele Laice în Apostolatul Milostivirii, Colaboratorii Laici, Agenţi ai Milostivirii. În Dieceza de Iaşi, surorile sunt prezente la Botoşani, punând în practică dorinţa arzătoare a sfintei Maria Giuseppa Rossello: „Dacă aş putea avea braţele atât de lungi încât să îmbrăţişez toată lumea şi să fac bine tuturor!”

În cadrul sărbătorii comunităţii botoşănene, Mons. Grigore Duma a subliniat, prin preţioase vorbe de duh, necesitatea prezenţei iubirii în cadrul slujirii lui Dumnezeu: „Sfânta Maria Giuseppa Rossello a îmbrăţişat această idee de a iubi şi mai ales de a iubi din toată inima, întotdeauna. Ne-a învăţat pe noi acest lucru, şi continuă să ne înveţe! În descrierea vieţii ei, fiecare clipă este o revărsare de iubire mai ales faţă de cei marginalizaţi, de cei săraci.”

Momentul cel mai emoţionant al serii l-a constituit, desigur, reînnoirea voturilor sorei Maria Bianca şi ale sorei Maria Lucia, în faţa superioarei generale, Madre Angela Maria. De asemenea, în cadrul aceleiaşi celebrări şi-au reînnoit promisiunile şi doamnele din Familia Rosselliană.

Aşadar, în tonuri de bucurie, surorile şi totodată membrele Familiei Rosselliene au amintit că, dacă vrem să vedem, sunt chiar şi printre noi exemple frumoase ale trăirii credinţei, modele de urmat în ţinerea luminii spirituale veşnic aprinse.

Sfânta Maria Giuseppa Rossello s-a născut la 27 mai 1811, la Albissola Marina, în apropiere de Savona (Italia), fiind cel de-al patrulea dintre cei zece copii ai părinţilor Bartolomeo Rossello şi Maria Dedone.

Nerenunţând la gândul de a se dedica vieţii consacrate, în anul 1837, la solicitarea episcopului de Savona, PS Agostino de Mari, care căuta persoane disponibile să se dedice slujirii copiilor săraci, aceasta răspunde afirmativ. Episcopul îi găseşte o casă care va deveni prima şcoală pentru copiii defavorizaţi. Acestei opere i se alătură imediat alte trei tinere. Data fondării acestei mici comunităţi a fost 10 august 1837. La 22 octombrie 1837 au avut loc primele depuneri de voturi. Comunitatea a fost numită Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii. Prin exemplul deosebit şi deviza „Inima la Dumnezeu, mâinile pentru muncă”, a transmis tuturor surorilor ei un profund spirit caritativ.

A fost beatificată la 6 noiembrie 1938, după ce două surori din congregaţie au fost vindecate în mod miraculos prin mijlocirea Mariei Giuseppa. Canonizarea a fost celebrată la 12 iunie 1949, de către papa Pius al XII-lea.

Sursa: ercis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *