Sistemul informatic nu funcționează de trei zile la Spitalul Județean. Medicii oferă consultații benevol și nu pot elibera rețete bolnavilor

Situație disperată la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani. Sistemul informatic din sănătate este blocat de luni după-amiază, iar transmiterea spre validare a serviciilor efectuate în cadrul unității spitalicești nu se poate realiza. 

Cei care au cel mai mult de suferit datorită acestei situații sunt bolnavii. Un botoșănean care suferă de diabet susține că de trei zile se chinuie să-și ia rețeta, însă nu reușește.

Petru Iacobiță spune că s-a prezentat cu noaptea în cap la spital pentru a-și lua bon de ordine cu care să intre la cabinetul din ambulatoriu pentru rețetă, pentru ca acolo să i se spună că nu poate primi aceasta rețetă pe motiv că sistemul informatic SIUI nu funcționează.

De la Casa de Asigurări de Sănătate m-au asigurat că se pot da rețete off-line. Acum nu știu. În fiecare dimineață, la ora 3 sau 4 oamenii se adună pentru bonuri de ordine. Am reușit și eu în trei zile să iau un bon de ordine în condțiile în care rețeta, care se eliberează gratuit, a expirat. Practic am terminat medicamentele și de trei zile suntem amânați de pe o zi pe alta pe motiv că nu funcționează calculatoarele și nu se pot elibera rețete. Eu intru în comă diabetică pentru că dânșii nu vor să elibereze rețete off-line, cum spun cei de la CAS. Sistemul nu au reușit să-l pună în funcțiune de trei zile, iar cei de la spital nu înțeleg conceptul de off-line. Ei pot uiliza calculatorul și să elibereze rețetele după fișele manuale, care există în fiecare cabinet. Sunt oameni care practic de 72 de ore nu-și iau tratamentul. Închipuiți-vă ce calvar este pentru un bolnav ca la ora 3 să stea să-și ia bon de ordine și când ajunge la ora 9 să i se spună că degeaba a stat că nu i se dă rețeta”, a declarat Petru Iacobiță.

De partea cealaltă, reprezentanții Spitalului Județean susțin că problema este generalizată și că nu se poate face nimic până când sistemul nu va fi remediat de la centru.

Medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, susține că de luni după-amiază se fac consultații în ambulatoriu, fără a fi înregistrate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Nu funcționează sistemul de luni și este extrem de grav. Nu se poate elibera nimic, nici bilete de trimitere pentru investigații, nu se pot da rețete iar consultațiile pe care noi le facem în ambulator sunt consultații care nu vor fi decontate de casa de asigurări. Nu este o problemă pe un anumit compartiment sau rea voință. Până la urmă nici Casa nu păstorește, programul când a fost blocat nu a fost blocat de la Casa Botoșani Programul pleacă din altă parte. Consultațiile în ambulatoriu se fac benevol, fără a fi decontate de către Casă”, a precizat medicul Bogdan Alexandroaie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *