Municipiu extins cu vile neautorizate

Proprietarii vilelor fara autorizatie din zonele Cismea si Cornisa nu se grabesc sa intre in legalitate. Dupa controlul efectuat vara trecuta de specialistii Serviciului urbanism si autorizari in constructii, in ciuda somatiilor inaintate de primarie, situatia nu s-a schimbat. Potrivit celor precizate de Dan Sandu, arhitectul sef al municipiului, de atunci au fost eliberate doar doua-trei autorizatii de construire.

Situatia e aceeasi, lumea nu vrea sa inteleaga ca are niste obligatii. Nu ma intereseaza motivatiile lor, de acum inainte tehnica si timpul rezolva problema si o vom rezolva in mod categoric”, spune Dan Sandu. Arhitectul sef adauga ca, in ciuda faptului ca toate acele constructii au fost ridicate fara documentele legale, nu s-a ajuns in situatia de a fi demolata vreo constructie, dar nu a exclus posibilitatea sa se ajunga si pana acolo. Ministrul Elena Udrea a anuntat ca se doreste modificarea Legii constructiilor pentru ca autoritatile sa aiba posibilitatea sa demoleze constructii ridicate ilegal. Deocamdata legislatia permite intrarea in legalitate, respectiv obtinerea autorizatiei, si la cativa ani dupa ce constructia a fost ridicata.

Pentru a-i determina pe oameni sa inceapa demersurile legale, Dan Sandu a precizat ca se va trece la lipirea unor somatii pe usile caselor. Masura este impusa de faptul ca multi proprietari au refuzat sa primeasca somatiile trimise prin posta. Daca unii proprietari au ridicat case fara a cere autorizatie pe motiv ca nu au dorit sa mai dea bani si pe acte, in cazul altora nu poate fi emisa autorizatia din cauza ca, in urma unor parcelari succesive, s-au ridicat case fara a fi trasata corespunzator calea de acces. In cele mai multe cazuri au fost lasate intre constructii alei de trei-patru metri, desi, potrivit legii, trebuie sa existe in zona drum de opt-10 metri.

Zeci de locuinte fara acte

Anul trecut, in zona Cismea au fost verificate 169 de cladiri si a rezultat ca 135 nu au autorizatie. Pe Strada Valcelei sunt 23 de constructii, dintre care 20 fara documente legale. In arealul denumit „loturi zona ANL” sunt 33 de cladiri dintre care 15 fara autorizatie. In zona Cornisa, dincolo de Ocolitor Pacea, in urma controlului derulat in mai 2010, au fost identificate 47 de constructii, dintre care doar 25 au autorizatii. Doar in cinci cazuri a fost respectata autorizatia, in rest, fie suprafata e mai mare decat cea trecuta in proiect, fie au fost ridicate locuinte in loc de anexe.

Proprietarii vilelor sunt reticenti in a discuta pe tema autorizatiilor, motivand ca nu le poate impune primaria ce sa construiasca pe terenul lor. Sunt insa si persoane care sustin ca problema este la primarie. „In campania electorala din 2008 ni s-a promis ca problema va fi rezolvata, ca vom fi chemati la primarie peste o luna. De atunci nu s-a intamplat nimic”, a spus o botosaneanca.

Castilio.JPG