Protocolul de înfiinţare a Uniunii Social-Liberale a fost semnat

Preşedinţii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au semnat sâmbătă la Parlament protocolul prin care ACD şi PSD formează Uniunea Social-Liberală, informeaza Realitatea TV.

Anterior, Antonescu şi Daniel Constantin, ca lideri ai ACD au semnat documentul care statuează alianţa dintre ACD şi PSD.

"Schimbarea începe acum. Sunt convins că, o dată cu constituirea acestei alianţe, schimbarea se produce. Am încredere în această alianţă", a spus preşedintele PC, Daniel Constantin.

Crin Antonescu, liderul PNL, a spus că alianţa încheiată astăzi este "una cu România, pentru România": "Am înţeles cu toţii lecţiile anului 2010. Am ascultat şi am înţeles vocea celor mai mulţi dintre români. Astăzi, ami repede decât s-ar fi aşteptat oricine, ne dăm mâna cu doctrinele noastre, cu identitatea noastră, cu istoria noastră pentru prezentul şi viitorul acestei ţări".

Ce conţine protocolul USL

Protocolul USL are două părţi: prima face referire la priorităţile de program ale noii formaţiuni, intitulată Uniunea Social-Liberală, iar cea de a doua la principiile de funcţionare a noii structuri politice şi la desemnarea candidaţilor comuni.

În mod suprinzător, în documentul convenit între cele două părţi se vorbeşte intens despre statul social şi solidaritatea socială, în ciuda faptului că, doar în urmă cu câteva luni, PNL lansa propriul program, în care făcea apologia statului minimal. Acum, protocolul USL prevede impunerea si apararea Statului social. "Vrem şi vom realiza asigurarea fundamentelor statului social", se afirmă nici mai mult nici mai puţin în document. 

Deşi nu direct, prin acest protocol ambele părţi se obligă, practic, la excluderea oricărei colaborări cu PDL, a cărui îndepărtare de la Putere este asumată ca obiectiv încă de la începutul documentului.

De asemenea, din protocolul intrat în posesia presei, reiese destul de clar faptul că preşedinţii PNL şi PSD şi-au împărţit funcţiile de preşedinte, respectiv de premier. Ca şi în cazul Alianţei D.A., premierul va fi dat de partidul care nu nominalizează candidatul la prezidenţiale. În condiţiile în care acesta din urmă este, fără urmă de îndoială la acest moment, Crin Antonescu, este de la sine înţeles că premierul pe care noua alianţă îl va susţine este Victor Ponta.

Unul dintre cele mai interesante puncte ale protocolului dintre PSD şi ACD este reprezentat de modalitatea desemnării candidaţilor. Conform documentului, sondajele vor fi cele în baza cărora se vor alege nominal candidaţii propuşi la alegerile locale si parlamentare, chiar dacă acest lucru se va face în sistem paritar. Cu alte cuvinte, USL nu va merge la risc, algoritmul nu va elimina ideea unor candidati cu priză la electorat.

Castilio.JPG