Violeta, botoșăneanca din Italia care l-a demascat pe escrocul care îi chinuia bătrâna, își cere drepturile

Violeta Guluță Szabo are 53 de ani și este originară din județul Botoșani. Cu peste 8 ani în urmă a început să lucreze pentru o bătrână din localitatea Castelbuono Palermo, iar la început a fost totul bine. Deși bătrâna era imobilizată la pat și bolnavă de Alzheimer, Violeta o îngrijea cu răspundere și ajunsese să se afecționeze de femeia în vârstă care nu avea copii, ci doar niște verișoare care o mai vizitau din când în când, scrie Rotalianul.ro.

De banii bătrânei se ocupa în schimb un bărbat italian, Domenico Cilluffo, în vârstă de 67 de ani, care îi câștigase încrederea și pe care îl numise în cele din urmă administratorul bunurilor sale. Bărbatul, care nu are niciun fel de grad de rudenie sau de altă natură cu bătrâna, a convins-o pe aceasta să semneze chiar și o împuternicire care-i permitea bărbatului să gestioneze după bunul plac contul curent al bătrânei și în același timp se adresa „badantei” românce care lucra pentru femeia de 90 de ani ca și cum angajatorul ar fi fost el, cerându-i totodată să-i plătească periodic anumite sume de bani, deși nu era obligată, sume care, spunea el, corespund plății contribuțiilor de muncă.

Astfel, Violeta i-a dat italianului în 5 ani aproximativ 5.500 de euro pentru a-i plăti contribuțiile la stat, cu toate că femeia se învoise inițial ca aceste contribuții să-i fie plătite de către angajator. „Îi dădeam trimestrial 260 de euro care reprezentau 50% din totalul contribuțiilor la INPS, dacă nu-i dădeam banii ăștia mă amenința că mă concediază”, ne spune Violeta.

De asemenea, profitând de incapacitatea bătrânei, Domenico Cilluffo i-a furat acesteia toți banii din cont, inclusiv cei obținuți din vânzarea unui teren pe care bătrâna îl vânduse chiar la sugestia și sub amenințările lui Cillufo.

Dar lăcomia bărbatului nu era singurul său defect, Violeta aflase de la îngrijitoarea care fusese înaintea sa la acest post de muncă și de alte vicii ale italianului. Femeia care lucrase acolo înaintea ei îi povestise că îl suprinsese pe Domenico Cillufo când acesta încerca să-i facă sex oral bătrânei. Alertată și de acest aspect și copleșită de cuvintele umilitoare și atitudinea de stăpân pe care o exercita asupra sa Cillufo, Violeta a instalat fără știrea acestuia o cameră video în dormitorul bătrânei care zăcea la pat. A înregistrat astfel în timpul orelor libere pe care le avea și când rămânea bărbatul cu bătrâna, anumite scene compromițătoare unde Cillufo își dădea pantalonii în jos, lua mâna bătrânei și se masturba în timp ce aceasta îl implora: „oprește-te, te rog, oprește-te.”

Un act curajos și de mare responsabilitate din partea româncei noastre care ne spunea: „Îmi era tare milă de bătrânică, a muncit o viață ca funcționar la Poșta din Palermo iar acum la bătrânețe pe lângă faptul că e bolnavă, vai de ea, mai trebuia să fie supusă și la asemenea traume.”

În urma dovezilor furnizate de Violeta, în anul 2017 Cilluffo a fost trimis în judecată pentru viol și extorcare. A fost condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare, dar în urma apelului făcut în prezent se află la arest domiciliar.

Numai că problemele româncei nu au luat sfârșit aici. După ieșirea lui Domenico Cilluffo din scenă, de pensia bătrânei a început să se ocupe nepotul ei, fiul unei verișoare, care în fața procurorului declara: „Violeta nu este numai o îngrijitoare bună, este mult mai mult de atât, datorită ei mătușa noastră este încă în viață!”

Dar recunoștința nepotului nu a durat mult, acesta ridica pensia bătrânei și se ocupa de economiile sale, dar tot greul îl lăsa pe umerii îngrijitoarei. Violeta o transporta la spital și plătea salvarea din banii ei, făcea uneori chiar și cumpărături în casă din portofelul său, pentru că nepotul nu venea aproape niciodată să se intereseze dacă mai sunt sau nu bani de cheltuială. Pe lângă asta, îi cerea mereu Violetei să facă economie și să nu risipească banii. „Sărbătorea bătrâna ziua de naștere, împlinea 91 de ani și eu nu aveam bani nici să iau ce trebuie în casă. Mi-a fost milă de ea, am cumpărat vopsea din banii mei și i-am vopsit părul, am aranjat-o, i-am cumpărat un tort cu lumânări și i-am sărbătorit ziua. A fost foarte bucuroasă!”

Problemele au continuat, Violeta se ocupa de absolut tot, îndeplinea nu doar atribuțiile de îngrijitoare pentru bătrâna respectivă, care era imobilizată la pat și avea nevoie de asistență 24 de ore din 24, dar îi devenise ca o fiică. O îngrijea cu răspundere și dăruire, numai că la un moment dat, fără nicio zi liberă pentru că bătrâna nu putea să o lase nicicum singură, a simțit că nu mai poate și i-a cerut nepotului să mai angajeze o îngrijitoare. Atunci, bărbatul a hotărât să o ducă pe mătușa sa la un cămin de bătrâni și contractul de muncă al Violetei a încetat.

Gândindu-se și convinsă că are drept de șomaj, Violeta s-a prezentat la Institutul de Previdență Socială pentru a-și depune documentele în acest scop și nu mică i-a fost mirarea când i s-a spus că nu avea contribuțiile plătite pentru ultimii doi ani de zile. Prin urmare, neavând plata contribuțiilor la zi, nici drept să primească șomaj nu avea. Rămânea fără loc de muncă și fără indemnizația de șomaj pe care ar fi putut să o primească de la statul italian. Pe lângă acestea s-a adăugat și faptul că nepotul a refuzat să-i plătească lichidarea,(TFR – Trattamento di fine rapporto), precum și alte drepturi bănești pe care ar fi trebuit să le primească la închiderea raportului de muncă. „Abia, abia mi-a dat salariul pe ultima jumătate de lună lucrată, în rest a zis că el nu are bani să-mi dea ceea ce mi se cuvenea prin lege”, ne-a mărturisit Violeta.

Femeia româncă nu a renunțat însă atât de ușor, după ani de zile munciți din greu, după ce și-a pus în primejdie integritatea dezvăluind faptele odioase ale unui așa-zis administrator care s-a dovedit a fi de fapt un infractor, după ani în care a lucrat fără nicio zi liberă și neplătită pentru munca sa suplimentară, după ce a fost mințită și s-a trezit păgubită de drepturile pe care le-ar fi avut prin lege, s-a îndreptat către un avocat și l-a chemat în judecată pe nepotul bătrânei cerându-și ceea ce i se cuvine. „Mi-am luat un avocat, mi-am făcut documentele necesare și în luna martie din anul 2020 avem primul proces.”

Consultantul fiscal la care s-a adresat Violeta pentru a-i calcula drepturile bănești la care are dreptul în urma acestor ani, a asigurat-o că are dreptul la suma de 240.000 de euro, care include bineînțeles și penalitățile de rigoare. „Am lucrat mult în plus fără să fiu plătită, am cheltuit uneori din banii mei servicii în favoarea bătrânei pe care am îngrijit-o, nu am primit drepturile la încheierea raportului de muncă, șomaj nu am putut primi din cauza contribuțiilor neplătite și alte nedreptăți, iar acum doresc să am ceea ce mi se cuvine.”

O dorință absolută firească, pe care nimeni nu i-o poate reproșa. Eforturile, sacrificiile, corectitudinea, responsabilitatea și munca sa trebuie răsplătite așa cum se cuvine și conform legii. Românca noastră a făcut pentru bătrâna pe care a îngrijit-o tot ceea ce ar fi făcut pentru ea o adevărată fiică și acum nu așteaptă nimic în schimb decât drepturile sale.

Un exemplu pentru toate româncele care sunt exploatate și nedreptățite de către angajatori: „Tocmai de aceea am acceptat să expun public cazul meu, pentru ca să învețe și alte femei care fac această activitate să își apere și să își ceară drepturile. Mie au spus că mi se cuvin 240.000 de euro, nu știu cât voi reuși să obțin din suma asta, vom vedea și vă voi povesti!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *