Atenţie, şoferi! Legea intră în vigoare sâmbătă! Rămâi instant fără permis dacă faci asta la volan

Veşti proaste pentru şoferii care nu respectă noile prevederi ce vor intra în vigoare de sâmbătă. Aceştia riscă să rămână imediat fără permis în cazul în care fac asta la volan, scrie Capital.ro.

De sâmbătă, şoferii vor risca amenzi de peste 700 de lei și chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună. Noi prevederi intră în vigoare din 12 octombrie, atunci când va fi modificat oficial Codul rutier.

Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, act normativ oficializat în luna august și care se va aplica începând de sâmbătă, vizează modificarea modului în care șoferii pot utiliza telefonul mobil atunci când conduc. Mai exact, actul normativ prevede interzicerea utilizării de către șoferi, în timp ce conduc, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv care poate face înregistrări foto/video.

De fapt, OG nr. 11/2019 stipulează interdicția ca șoferii să mânuiască aceste dispozitive.

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se precizează în document.

Potrivit actului normativ, încălcarea acestei noi reguli se va sancționa, începând din 12 octombrie, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare. Suplimentar, OG nr. 11/2019 prevede că, în cazul în care încalcă și o regulă de circulație rutieră, șoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Vor fi amendați și conducătorii de vehicule “pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere” și care manevrează telefonul sau alt dispozitiv mobil în timp ce conduc un vehicul (bicicletă, trotinetă, căruță etc). Aceștia vor fi putea primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, dar sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule. Şoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com