Cum a reuşit un primar de comună să-i înveţe meserii pe localnicii asistaţi social. „Am vrut să-i ajut să trăiască demn“

Un primar de comună din judeţul Botoşani a accesat fonduri europene pentru a-şi califica sătenii şi pentru a le găsi locuri de muncă. În program au fost incluşi mulţi asistaţi social sau oamenii fără niciun fel de serviciu sau calificare, scrie Adevarul.  În comuna Hilişeu Horia, situată la marginea de nord a României, autorităţile locale au găsit o metodă de a califica şi angaja pe sătenii care nu au loc de muncă sau încasează ajutoare sociale. Mai precis, au reuşit să atragă fonduri europene pentru a-i şcolariza şi califica într-o meserie căutată pe piaţa muncii. Aproximativ 80% dintre cei calificaţi şi-au găsit deja un loc de muncă.

”Noi am vrut să-i ajutăm, în mod real, să se descurce în societate. Să trăiască demn, să nu fie dependenţi de stat sau să trăiască în sărăcie, ei şi copiii lor”, spune Ioan Butnaru (PSD), primarul din Hilişeu Horia.   Aproape 100 de oameni calificaţi   Încă de la sfârşitul anului 2017, autorităţile locale din Hilişeu Horia au accesat un proiect cu finanţare europeană în valoarea de peste 3,8 milioane de euro. Este un proiect mamut destinat combaterii sărăciei la graniţa de nord a României cu Ucraina. Pe lângă alte componente, acest proiect presupunea şi organizarea de cursuri de calificare a sătenilor într-o meserie căutată pe piaţa muncii. Scopul era clar, combaterea sărăciei fără a oferi pomană.

”În niciun caz ajutoare sociale. Din contră le dăm undiţa şi îi învăţăm să pescuiască”, spune edilul din Hilişeu. Mai mult decât atât aceste cursuri aveau menirea de a califica şi o parte a asistaţilor social pentru a-şi găsi o slujbă.  Propriu-zis cursurile au început în primăvară şi s-au întins pe durata a câteva luni. Într-o primă fază au fost în jur de 100 de cursanţi, selecţionaţi din rândul nevoiaşilor şi a celor care aveau nevoie de un serviciu. Domeniile în care aceştia au fost calificaţi sunt patiser, brutar şi lucrător în comerţ, meserii căutate în zonă, dar şi în judeţul Suceava.

”Sunt meserii care au căutare şi i-am pregătit exact pentru a-şi găsi aplicat loc de muncă. Cursurile au fost cât se poate de serioase, cu probe practice, cu teorie. Calificare în adevăratul sens al cuvântului. Iar examenele de absolvire au fost foarte dure.”, spune Ioan Butnaru. Cei care au predat sunt specialişti în alimentaţie publică dar şi în ramuri precum brutărie sau patiserie.   80% dintre cursanţi deja angajaţi   Majoritatea cursanţilor nu au rămas doar cu o diplomă şi calificare.

La Hilişeu Horia în colaborare Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă se organizează regulat burse ale locurilor de muncă. Practic sătenii au fost calificaţi iar mai apoi li s-a căutat loc de muncă. În acest fel, în jur de 70 de oameni dintre cei calificaţi şi-au găsit un serviciu şi au deja un venit stabil. Asistaţii social trebuie să participe. Dacă refuză o meserie pentru care sunt calificaţi riscă să piardă ajutorul de la stat. Majoritatea sunt angajaţi în judeţul Botoşani dar şi în judeţul Suceava.  Totodată în comuna Hilişeu Horia se fac şi cursuri de alfabetizare pentru adulţii care nu au reuşit să facă opt clase. Cele opt clase sunt folositoare pentru a urma un curs de calificare. În România, prin lege, doar cei care au opt clase se pot califica. Astfel sătenii fără şcoală sunt alfabetizaţi, mai apoi calificaţi şi în cele din urmă angajaţi.

”Este unul dintre cele mai utile proiecte din comună. Este vorba despre civilizaţie”, spune Ioan Butnaru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com