Pe fondul unei crize acute de personal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar urma să recruteze, fără examen, aproape 3.000 de tineri.
Reprezentanţii instituţiei vor să-i selecteze,în funcţie de nota obţinută la examenul de licenţă. ″Este un lucru bun″, susţin liderii de sindicat, ″dar este ilegal să se facă în absenţa unui concurs″, potrivit Stirile Protv.
Din cei peste 23.000 de angajaţi pe care-i are ANAF la nivel naţional, peste 2.500 ar urma să iasă la pensie anul acesta sau anul viitor. În aceste condiţii este nevoie de înlocuitori. Aceştia vor fi selectaţi pe baza “notei finale a examenului de absolvire, în funcţie de notele obținute la disciplinele de specialitate și după un interviu.
Marius, absolvent ASE: “Eu zic că în orice aparat de stat care funcţionează şi vrea să aibă control asupra situaţiei fiscale, criteriile de angajare trebuie să fie strict pe baza unui examen de competenta profesională. Am lucrat în sistem în Elveţia şi dai nişte examene destul de riguroase şi cred că aşa ar trebui să funcţioneze un stat de drept şi o democraţie se bazează pe calitatea profesională.”
Reprezentanţii ANAF susțin că aceștia vor intra în sistem ca stagiari, vor beneficia de îndrumători și vor urma, totodată, cursurile Școlii de Fiscalitate, Finanțe Publice și Vamă. La finalul perioadei de stagiu, debutanții vor susține un examen, vor fi evaluați, pentru a se stabili modul în care corespund exigențelor instituției.
Liderii sindicali susţin însă că viitorii angajaţi ar trebui selectaţi din start în urma unui examen riguros şi nu după notele de la licenţa.
Marin Florian, preşedintele Fedratiei Sindicatelor Libere din România: “Alte state îşi pregătesc angajaţii din administrația publică în programe educaţionale universitare. Programa educaţională trebuie să fie particularizata pe specificitatea instituţiei. Până să ajungem la acest cadru de recrutare avem de lucru şi în momentul de faţă este ilegal şi greu de realizat.”
Adrian Benta, consultat fiscal: “Unele facultăţi de profil nu mai dau admitere şi dacă nu exista nici la facultate o competiție, rezultatele sunt înșelătoare. Ar trebui să ţinem cont că în zona de inspecţii e nevoie de oameni cu o specialitate foarte bună, care nu e asigurată într-o facultate cu profil economic.”
Pe de altă parte, să lucrezi în cadrul unei instituţii ANAF nu e deloc simplu. Pe lângă cunoştinţele vaste în ceea ce priveşte legislaţia, un inspector ANAF, de exemplu, în anumite situaţii, în controalele efectuate pe teren, deţine asupra sa armă de foc şi alte mijloace de autoapărare şi conduce o maşină cu sistem special de intervenţie rapidă.
Octavian, student ASE: Mi se pare interesant că nu se dă examen.
Reporter: Tu ştii ce înseamnă să fii inspector ANAF?
Octavian: Deocamdată nu ştiu, dar aş vrea să cunosc această meserie.
Salariile debutanţilor pornesc de la 2.100 de lei şi pot să ajungă la 5.000 de lei în cazul celor cu experienţă.