Acţiunea de amploare în această dimineaţă în Vama Siret din Suceava. 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi de procurori pentru audieri, informeaza Realitatea TV. Adică aproape toţi lucrătorii din punctul de trecere a frontierei. Peste zece dube de mascaţi şi jandarmi au descins în punctul de trecere a frontierei. Traficul în Vama Siret a fost reluat.
77 de politisti şi vameşi au fost reţinuţi pentru audieri, ei fiind acuzaţi de trafic de ţigări şi de luare de mită. S-au făcut descinderi şi la sediul Poliţiei de Frontieră Siret, dar şi în mai multe locuinţe ale vameşilor în judeţul Suceava.
Activitatea în vamă a fost blocată pe sensul de intrare în România. Iniţial a fost blocată pe ambele sensuri, dar în jurul orei 8.20 s-a dat drumul traficului rutier dinspre România spre Ucraina. Cozile de maşini s-au întins pe 2-3 km.
În acest moment, se fac percheziţii informatice. La faţa locului se află 11 maşini de mascaţi.
"Trebuie să vedem dacă au curaj să meargă până la adevăraţii beneficiari, care sunt persoane importante. Problema aceasta este mai veche la Vama Siret. Trebuie văzută finalitatea, nu doar ce se întâmplă acum", a declarat Vasile Lincu, lider Sindicatul ProLex.
"Anul trecut, şeful Vămii Siret, după ce a avut o captură de 24.000 de pachete de ţigări a fost schimbat din funcţie chiar în aceeaşi zi. După trei zile a fost mutat la 60-70 km de locul de muncă pentru că a avut curaj să captureze acele ţigări. Părerea mea este că adevăraţii beneficiari sunt persoane importante din Autoritatea Naţională a Vămilor. Colegul nostru a câştigat procesul şi în acest moment sunt doi şefi de vamă, pe acelaşi post", a mai spus la Realitatea TV Vasile Lincu.
"Noi am precizat atunci că ucrainienii care au fost reţinuţi atunci în vederea arestării au fost eliberaţi, pentru că Autoritatea Naţională a Vămilor a declarat o altă valoare, foarte, foarte mică pentru ţigări, astfel încât să nu intre pe infracţiune, ci pe contravenţie", a mai spus Vasile Lincu.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID), Alexandru Cumpănaşu, a declarat că astfel de acţiuni ar trebui făcute şi pe zona Serbiei.
"Cu siguranţă sunt şi alte persoane deasupra vameşilor arestaţi astăzi, pentru că aceşti bani trebuie să meargă pe o filieră mai sus. Aşa cum s-a întâmplat şi cu permisele, aşa cum se întâmplă când este o structură organizată, pentru că vb aici de aproape toţi angajaţii unui punct de trecere al frontierei", a declarat Alexandru Cumpănaşu.