FOTO Peștera Sfântului Onufrie de la Vorona a fost reabilitată. Cum arată acum peștera pustnicului care încă face minuni

Lucrările au început în vara acestui an

Peștera Sfântului Onufrie, de la Vorona, a fost reabilitată în această vară. Aceasta avea nevoie de îmbunătățiri urgente, fiind un loc de pelerinaj pentru creştin-ortodocşi, care cred că sihastrul de origine rusă, care ar fi trăit acolo acum 300 de ani, poate vindeca boli grave.

Nu este ușor să ajungi la grotă. De la mănăstirile din Vorona și până la peștera din mijlocul pădurii este un drum de patru kilometri.

Potrivit Adevărul, legenda transmisă din generaţie în generaţie de localnici şi de oamenii bisericii spune că este vorba despre un călugăr rus singuratic, care s-ar fi aciuat la Vorona pe la jumătatea secolului al XVIII-lea. Ceea ce-l face cu adevărat atractiv pentru ortodocşi este credinţa că pustnicul a înfăptuit minuni.  Sihastrul rus şi-a căpătat faima de sfânt după ce ar fi vindecat-o, după moarte, pe fata unui voievod al Moldovei. S-a întâmplat, spun monahii de la Vorona, după 1789, an în care se crede că Onufrie a murit în chilia sa, după 25 de ani de pustnicie.

A fost înmormântat la rădăcina unui măr de la mănăstirea Sihăstria Voronei. Se spune că voievodul Moldovei, Mihail Sturza, care îşi avea moşiile la Botoşani, se afla la vânătoare în pădurile Voronei. Era însoţit de fiica sa, bolnavă de epilepsie.   

„Voievodul a ajuns şi la mănăstirea Sihăstria Voronei, populată atunci de călugări greci şi ruşi. A rupt un fruct din mărul lângă care se afla mormântul Sfântului Onufrie şi i l-a dat fiicei sale. Fata, după nici o lună, s-a însănătoşit. Atunci, tânăra l-a visat pe Sfântul Onufrie. Mihail Sturza l-a dezgropat cu mâinile sale pe sfânt. L-a găsit neputrezit şi a dat ordin să fie canonizat“, spunea maica Evghenia, de la Mănăstirea Vorona.   

Moaştele Sfântului Onufrie au fost puse de voievod într-o raclă de argint şi depuse la schitul Sihăstria Voronei. Mărul făcător de minuni face rod şi astăzi în curtea mănăstirii. Traseul pelerinajului iniţiatic presupune trecerea pe la mărul din curtea mănăstirii, la moaşte şi, în final, la grotă.  

Foto: Ionuț Haidău

One thought on “FOTO Peștera Sfântului Onufrie de la Vorona a fost reabilitată. Cum arată acum peștera pustnicului care încă face minuni

  1. Informati-va mai bine cu privire le ceea ce scrieti.
    1. Nu este o legenda, este un adevar.
    2. Aceea nu este pestera in care a trait Sfantul Onufrie. Nu se stie vu exactitate unde a fost pestera in care s-a nevoit, se banuieste, totusi, ca ar fi fost pe la izvoarele bahluiului.
    3. Fata voievodului Mihail Sturza nu era cu el in timpul vanatorii, a luat un mar si i l-a dus ei.
    4. Marul nu mai rodeste nimic, s-a prabusit acum mult timp. A mai ramas doar un trunchi putred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *