Ce este un smart tv și cum se diferențiază de un televizor obișnuit

Avansul tehnologic are o mulţime de avantaje. Dar şi câteva neajunsuri. Unul dintre ele este că e ca un tăvălug, care nu ţine cont de faptul că suntem oameni diferiţi, cu capacităţi diferite de adaptare şi de readaptare continuă. Uneori, schimbările şi progresul ne iau pe sus şi nu mai ţinem pasul.

Așa se face că nu toată lumea știe ce este acela un smart TV, deși termenul a intrat în limbajul curent în reclame, oferte, discuții între prieteni și așa mai departe. Nu este nicio rușine să nu știi ce este un smart TV. Pentru asta există internetul. Să te documentezi, să afli și să înveți lucruri noi.  Și, evident, să-ți cumperi și tu un smart tv.

Cuvântul „smart” vine din engleză și înseamnă „inteligent”. Este ceva destul de simplu, iar cuvântul a dat și numele telefoanelor inteligente, smartphone-uri. Așadar, un smart tv este un televizor inteligent. Se numesc așa pentru că nu au doar funcția clasică a unui televizor, de a retransmite programe prestabilite, prin cablu sau prin antenă, ci cu ajutorul lor se poate naviga pe internet, pot reproduce dvd-uri, pot accesa streaming-uri video, pot fi folosite ca monitoare pentru jocuri și așa mai departe.

Poți chiar comenta pe facebook de pe televizorul tău smart, dacă îți dorești asta, poți citi mailurile, poți descărca video-uri de pe Youtube sau te poți conecta la alte device-uri externe, prin intermediul porturilor sale. Ba chiar poți instala softuri și aplicații pe un smart tv, pe care să-l folosești apoi ca un calculator mai mare sau ca pe un smartphone uriaș.

Există deja App Store pentru smart tv. Unele sunt sisteme proprii ale producătorilor de televizoare, precum Samsung, dar altele, tot mai multe, sunt efectiv identice cu cele de pe telefon sau tabletă, întrucât folosesc același sistem de operare, Android.

Toate aceste televizoare smart au o interfață simplă, intuitivă și ușor de manevrat, care face foarte ușoară folosirea lor și a sistemului lor de operare. Mai ales dacă ești deja familiarizat deja cu acesta, de pe telefonul mobil. În plus, o altă caracteristică a smart tv-urilor este că au întotdeauna ecrane de ultimă generație LCD sau LED, cu tot felul de denumiri pompoase derivate din asta: QLED, OLED etc.

Inițial, smart tv-urile se numeau televizoare conectate și au fost rebranduite ca smart tv de companiile Samsung și LG.

Rezumând, acestea sunt caracteristicile care fac dintr-un televizor simplu un smart tv:

– navigatul pe internet

– folosirea mail-ului, a rețelelor sociale, comunicațiile în timp real etc.

– privitul și înregistratul filmelor, serialelor, emisiunilor preferate

– instalarea de software și aplicații

– port-uri pentru dispozitive de stocare externe

– accesul la streaming-uri video de pe Internet

– posibilitatea de a le folosi pentru jocuri video online

În definitiv, sunt televizoare construite exclusiv pentru divertisment. Cei mai cunoscuți producători de smart tv-uri sunt tot cei mai mari producători de televizoare dintotdeauna: Samsung, LG, Sony, Panasonic, etc… Totuși, în ultima vreme, și alte companii, celebre pentru un cu totul alt tip de produse, au intrat pe această piață a televizoarelor smart: Tesla, Huawei, Xiaomi etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *