Candidatul Aliantei PSD- PNL la Consiliul Judetean Botosani va fi din partea PSD

plan_psd_pnl.jpg

Social democratii isi vor impune propriul candidat la presedintia Consiliului Judetean, potrivit unor informatii publicate, marti, de Evenimentul Zilei, care prezinta "planul PSD- PNL pentru consiliile judetene". Sursa citata arata ca liberalii şi-au propus "să coloreze" în galben vestul şi centrul ţării, iar social-democraţii vor să-şi menţină dominaţia în sud şi est şi să recupereze nordul Moldovei.

Partidul Social Democrat, cu PNL aliat, va încerca, să-şi menţină dominaţia în Oltenia şi Muntenia şi să recupereze Moldova. Liberalii, cu sprijinul PSD, vor să se impună în Transilvania şi Banat în locul PDL. Aşa arată, în mare, împărţirea electorală a României, care stă la baza alianţei PSD-PNL.

Conform Protocolului, cele două partide vor susţine candidaţi unici pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene (CJ), poziţii de putere de pe care s-au ridicat celebrii baroni locali.

Din cele 41 de judeţe, PSD va desemna candidaţii în 21, iar PNL – în 20. Capitala a rămas în discuţii întrucât Marian Vanghelie s-a opus ideii candidaţilor unici. Egalitatea e doar formală, la nivel de număr de candidaţi, dar nu şi în privinţa şanselor de câştig. PSD, din alianţa cu PNL, are şanse să rămână cu cele 16 judeţe pe care le controlează şi să mai câştige 3-4. PNL are şanse la cele cinci deţinute şi mai speră la încă cinci.

PSD şi PNL şi-au împărţit "frăţeşte" şi celelalte 20 de judeţe, controlate de PDL şi UDMR. PSD a luat 5 – Iaşi, Botoşani, Neamţ, Timiş şi Bistriţa-Năsăud, iar PNL restul de 15. Dintre acestea, patru sunt fiefuri UDMR, precum Hargita şi Covasna, unde PNL nu are nicio şansă. Astfel, liberalii pot spera să mai câştige maximum cinci şi astfel să ajungă la 10. Acesta este, de altfel, şi obiectivul electoral al PNL: să depăşească PDL ca număr de funcţii.

La locale, alianţa PSD-PNL va funcţiona la nivel de judeţe şi municipii reşedinţă de judeţ. La nivelul comunelor sau oraşelor mici, alianţa va fi facultativă şi decisă punctual. Social-democraţii şi liberalii de la "talpa" partidului au libertatea să desemneze sau nu candidaţi comuni. De la "centru" s-a cerut ca alianţa să funcţioneze neapărat la nivel de judeţe.