Pe 30 ianuarie, crestinatatea cinsteste pe Sfintii Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare (+379), Sf. Grigorie de Nazianz sau Teologul (+389) si Sf. Ioan Hrisostom sau Ioan Gura de Aur (+407).
Contemporani, dupa cum arata datele trecerii lor intru Domnul, prieteni si colegi de studii, Sf. Trei Ierarhi sunt cele trei varfuri ale Bisericii Ortodoxe care au intrecut cu inaltimea lor pe multi si, ca niste apostoli, au stralucit, de indata, in lume, dupa acea lunga perioada cumplita a persecutiilor care a durat aproape 300 de ani.
Sfintul Vasile (330-379) a fost unul din cei mai mari teologi ai "veacului de aur", provenind dintr-o familie credincioasă, cu zece copii. A infiinţat prima mănăstire de călugări, a pus bazele a mai multor instituţii de asistenţă socială: azil, ospătărie, casă pentru reeducarea fetelor decăzute, şcoli tehnice, spital pentru tot felul de boli, inclusiv leproşi. Are o impresionantă operă teologică scrisă şi ne-a lăsat varianta unei Sfinte Liturghii.
Sfintul Grigorie Teologul (329-390) s-a născut in Capadocia. In anul 362, la dorinţa comunităţii creştine din Nazianz, dar, contrar voii sale, a fost hirotonit preot de tatăl său. In anul 372, Sfintul Grigorie a fost ales episcop de Nazianz.
Numele de Teologul i s-a atribuit datorită celor "Cinci Cuvintări Teologice" ţinute la Constantinopol in care a expus şi apărat invăţătura despre Sfinta Treime.
Sfintul Ioan Gură de Aur (347-407), al Constantinopolului, este cunoscut mai ales datorită sfintei Liturghii pe care ne-a lăsat-o şi care se oficiază in cea mai mare parte a anului bisericesc. A fost cel mai mare predicator al vremii sale şi poate al tuturor timpurilor, fiind supranumit şi Gură de Aur. Părticele din Sfintele sale moaşte se află la Patriarhie, la Schitul Darvari şi in alte biserici din ţara noastră.
…
Icoana facatoare de minuni a Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, adusa sambata la Botosani
…