Vești bune! Mai mulți bani pentru decontarea unor servicii medicale extrem de importante

Casa Naţională de Sănătate (CNAS) dorește să dubleze valoarea acestor servicii medicale decontate.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, susține că instituția pe care o conduce și-a propus să dubleze valoarea acordată decontării serviciilor stomatologice, românii fiind extrem de afectați de probleme dentare.

„Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt în contract cu Casa şi acestea îşi stabilesc valoarea. Încercăm să facem niște calcule și să dublăm valoarea acordată serviciilor stomatologice. Este foarte important ca şi stomatologii să-si dorească să fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna îşi doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice pe toate segmentele de vârstă”, a declarat acesta la Radio România Actualităţi.

Şeful CNAS a adăugat că că, în lipsa unui program naţional de prevenţie, educaţia dentară rămâne singura alternativă. „Ceea ce ar trebui să facem este să începem o educaţie stomatologică foarte devreme. Şi atunci, probabil că ajungem la stomatolog mai târziu”, a completat medicul Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, pentru a beneficia de servicii de medicină dentară, decontate de stat, persoanele asigurate trebuie să se adreseze unui cabinet stomatologic care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Printre serviciile de medicină dentară decontate se numără: elemente acrilice, elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare. Problema este că din cele circa 45 de cabinete de stat şi peste 15.000 de cabinete particulare, doar 20% au contracte cu CNAS. Spre exemplu, potrivit CNAS, în Capitală sunt doar 153 de furnizori de servicii dentare ce au contracte cu casa.

Aceste informaţii vin în contextul în care studiile arată faptul că 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). Situaţia se prezintă la fel de rău şi în rândul copiilor, 75% din copiii cu vârsta de la 5 la 13 ani prezintă carii pe dinţii temporari, 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea rămân netratate. Cel mai recent studiu pe acest subiect, publicat în martie 2019, arăta că aproape 40% dintre români nu au ajuns anul trecut la un medic dentist şi peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control, arată Adevărul.ro, citat de Capital.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *