Fostul sef al Serviciului de resurse umane din Spitalul Judetean "Mavromati", Stelian Aivăncesei, a reusit o performanta mai putin obisnuita. El a cistigat patru procese cu Spitalul, pentru concediere nelegala. Cu toate acestea, institutia condamnata refuza, cu incapatinare, de un an si jumatate, sa puna in aplicare sentintele date de instantele judecatoresti.
Totul a inceput in luna iunie 2009, cind Aivăncesei a fost concediat disciplinar. Acestuia i s-au imputat mai multe lucruri, printre care si acordarea unor sporuri, pe care, de altfel, angajatii le-au obtinut in instanta. Motivul adevarat este ca a intrat in dizgratia directorului de atunci, Cornel Enache, si a sefei Biroului resurse umane, pe motiv ca a refuzat sa faca anumite ilegalitati.
Imediat dupa ce si-a pierdut locul de munca, Stelian Aivăncesei a dat in judecata institutia, avand cistig de cauza in dosarul 1663/40/2009. Spitalul Judetean si Cornel Enache pun in aplicare sentinta 1599 din 13 noiembrie 2009, insa doar pentru foarte scurt timp. Imediat, Enache ii desface din nou contractul de munca, pe motiv ca postul se desfiinteaza. Urmeaza un nou dosar, dar si o noua victorie pentru Aivăncesei, este vorba de sentinta 1713 din 10 decembrie 2009. La inceputul lui 2010 incepe al treilea proces, care se termina prin sentinta 559 din 7 aprilie 2010, tot in favoarea lui Aivăncesei. Cu toate acestea, hotariile judecatoresti ii lasa imuni atit pe Enache, cit si pe cel care in vara urma sa preia conducerea Spitalului Judetean, medicul Ovidiu Mimor. Desi este informat de existenta celor trei hotariri judecatoresti, nici acesta nu face nimic pentru reangajarea fostului sef de la Serviciul de personal. In cele din urma, Aivăncesei mai deschide un proces si impotriva lui Ovidiu Mimor, iar rezultatul putea fi anticipat: victorie Aivăncesei. Mai mult decit atit, hotarirea judecatoreasca, pronuntata in sedinta din 24 noiembrie (comunicata pe 21 ianuarie 2011), scoate la suprafata incapatinarea penala sefilor de la Spitalul Judetean.
"Instanta constata ca numitul Stelian Aivancesei a fost concediat nelegal de trei ori de catre Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani. (…) Toate aceste decizii de concediere au fost infirmate de instanta de judecata…", scrie in hotarirea emisa de Tribunalul Botosani.
Observatiile judecatorilor sunt mai mult decit relevante. Sentinta arata ca "Tribunalul apreciaza ca decizia de concediere a fost emisa in scop sicanator tocmai pentru a-l impiedica pe reclamant sa-si desfasoare raporturile de munca in baza contractului declarat valabil prin trei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. Prin atitudinea adoptata, angajatorul a produs un prejudiciu moral angajatului, atita timp cit practic i-a refuzat accesul acestuia in cadrul unitatii".
Prin urmare, instanta obliga din nou Spitalul Judetean sa il angajeze pe Stelian Aivăncesei pe postul ocupat anterior si sa ii "plateasca (evident ca din bani publici) o despagubire egala cu drepturile salariale cuvenite ca sef serviciu resurse umane, indexate, majorate si reactualizate cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul (prima de stabilitate, al 13-lea salariu si tichete de masa".
De asemenea, instanta obliga sa plateasca lui Aivăncesei (tot din banii spitalului, nu a celor care au gresit intentionat) daune morale de 1.000 de lei.
Sentinta este definitiva si executorie de drept.
In baza documentului eliberat de instanta, Aivăncesei s-a prezentat la serviciu, insa a fost trimis acasa. El a cerut in scris reangajarea pe post, insa, managerul spitalului, Ovidiu Mimor, ii trimite o adresa in care se arat ca urmatoarele: "Avand in vedere faptul ca nu ati inteles sa respectati precizarile facute prin adresa 1307/ 24.01.2011, in sensul ca veti primi raspuns la cererea dvs in scris la domiciliu si ati inceput sa va uitati in cartile de munca, sa folositi un caltulator al unitatii, fara a avea o decizie a conducerii unitatii si retinind si imprejurarea ca avem si litigii cu dvs, inclusiv o plangere penala, va punem in vedere sa parasiti de indata Pavilionul administrativ"