FOTO Campania “Un cămin sigur pentru copilul tău! “ a ajuns la Flămânzi. Peste 800 de copii au învățat de la pompieri cum să-și protejeze viață

Cetățenii din orașul Flămânzi au primit sfaturi de la pompierii botoșăneni, în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților “Un cămin sigur pentru copilul tău! “.
Salvatorii botoşăneni le-au arătat celor peste 200 de adulți adunați la căminul cultural din oraș care sunt pericolele la care sunt expuși cei mici în propriile locuințe, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.  În ultimii ani, în orașul Flămânzi, patru copilași și-au pierdut viața în urma unor accidente casnice.

În 2011, un băiețel de 2 ani s-a înecat într-un iaz din curtea bunicilor. În 2016, o fetiță de 4 ani a murit după ce o ușă rezemată de un copac din gospodăria părinților a căzut peste ea. În același an, un băiețel de 3 ani și-a pierdut viața într-un incendiu care a cuprins locuința părintească. Un an mai tarziu, un băiat de 15 ani a murit după ce s-a electrocutat în timp ce folosea un aparat de sudură.
Aceste tragedii sunt încă vii în memoria comunității.  Marcați de evenimentele nefericite, cetățenii din comună au apreciat campania, mărturisind că după tragedii și-au reconsiderat prioritățile în privința siguranței căminului lor. Totodată, au recunoscut că o parte dintre riscurile prezentate nu erau considerate ca atare.

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei peste 800 de copii au învățat de la pompierii militari și voluntari cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situații dificile. Au fost organizate trei ateliere de lucru, iar copiii, împărțiți pe echipe, au trecut pe rând pe la fiecare atelier. Au învățat cum să acorde primul ajutor și cum să se comporte în cazul în care descoperă muniție rămasă neexplodată.

Cea mai mare provocare a fost misiunea de salvare a ursulețului Daisy și a cățelului Aky, prin parcurgerea unui traseu ce a implicat trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane și stingerea unui incendiu imaginar. Ajutați de mascota inpectorarului, pompierul Sam, toți au reușit să-și ducă misiunea la bun sfârșit.
Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.
Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, anual, cca. 1500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, sunt organizate acțiuni de informare și educare a adulților, fiind prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.  Primele localităţi vizate în cadrul campaniei sunt cele în care s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţilor. Până în prezent au fost organizate acțiuni asemănătoare în Dorohoi, Cordareni și Corni unde s-au înregistrat astfel de tragedii. Au participat peste 2000 de adulți și copii. 

Următoarea localitate unde vor fi desfășurate activități de informare în cadrul campaniei “Un cămin sigur pentru copilul tău!“ este orașul Ștefănești.  Pentru realizarea obiectivului campaniei, au fost implicați: voluntari din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medici de familie, asistenţi sociali, preoți, cadre didactice din învăţământul preşcolar și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
Acțiunea de astăzi s-a bucurat de sprijinul Primăriei Orașului Flămânzi, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Flămânzi și a cadrelor didactice de la școlile din oraș și satele aparținătoare.
Conceptul de un cămin sigur pentru copilul depășește granițele județului Botoşani, pompieri din alte trei județe exprimându-și intenția de a promova campania, potrivit ISU Botoșani. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *