FOTO Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița”, adusă la o biserică din Botoșani

O icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi adusă la Biserica Pacea, cu prilejul hramului lăcașului de cult.

Această Sfântă icoană va fi întâmpinată cu cântări și sobor de preoți, apoi va fi așezată la Biserică pentru închinarea și folosul tuturor credincioșilor, potrivit preotului paroh, Marian Macuc.

Vineri, 6 septembrie 2019
ora 16:30 – Întâmpinarea Sfintei Icoane PRODROMIȚA;
ora 17:00 – Acatistul Icoanei Maicii Domnului PRODROMIȚA;
ora 18:00 – Taina Sfântului Maslu cu 7 preoți.

Sâmbătă, 7 septembrie 2019
ora 08:00 – Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți;
ora 17:00 – Vecernia Hramului cu Litie și agapa frățească

Duminică, 8 septembrie 2019
ora 09:15 – Sfânta Liturghie a Hramului;
ora 17:00 – Paraclisul Icoanei Maicii Domnului PRODROMIȚA;
ora 18:00 – Plecarea Sfintei Icoane PRODROMIȚA.

În timpul zidirii Schitului Românesc Prodromul de la Muntele Athos, primul stareţ, ieroschimonahul Nifon, plin de râvnă duhovnicească şi evlavie către Maica Domnului, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Pentru aceasta, în anul 1863, stareţul Nifon, însoţit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iaşi, căutând un zugrav iscusit, care ar fi primit să zugrăvească icoana Maicii Domnului, în condiţiile pe care le dorea: cu post şi rugăciune. L-au aflat pe bătrânul pictor bisericesc Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie solicitarea celor doi monahi aghioriţi, începând cu multă evlavie lucrul la o icoană mare, împărătească a Maicii Domnului.

După ce a terminat de zugrăvit cum s-a priceput mai bine veșmintele şi fondul icoanei a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil chipurile Fecioarei Maria şi a Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat şi o mărturie scrisă, care se găsește la schitul Prodromul, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache şi iscălită cu propria sa mână.

De-a lungul vremii au fost făcute numeroase copii ale icoanei Maicii Domnului Prodromița, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni. O copie veche a acestei icoane după originalul de la Schitul românesc Prodromul, este așezată la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Borolea, comuna Hănești. Această Sfântă icoană va fi adusă la parohia Pacea cu prilejul hramului pentru închinarea și folosul tuturor credincioșilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *