Polițiștii rutieri botoșăneni, controale în trafic timp de o săptămână. Aproape 400 de amenzi și 17 permise reținute

politie rutiera radarTimp de o săptămână, poliţiştii rutieri au organizat o acţiune  pe raza întregului judeţ,  pentru prevenirea şi combaterea principalelor  cauze generatoare de accidente rutiere  grave  şi creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile deschise circulaţiei publice.

Pe toată durata activităţilor poliţiştii au aplicat 388 sancţiuni contravenţionale, dintre care 187  pentru nerespectarea normelor privind regimul legal de viteză.        

 De asemenea au fost reţinute 17 permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.

Poliţiştii au folosit echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospeciale şi cinemometrul portabil model  TruCAM.

Întreaga activitate s-a desfăşurat sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR.

IPJ Botoșani vine și cu sfaturi utile pentru șoferi.

          Stimaţi conducători auto, șofatul şi alcoolul sunt incompatibile!

 Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

  O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

         Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

         Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

         De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

         Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani recomandă conducătorilor auto:

NU VĂ URCAŢI LA VOLAN, DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!

Sursa: comunicat IPJ Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *