Două noi focare de pestă porcină africană într-o localitate din județul Botoșani. Director DSVSA: Constatăm că evoluția bolii ia amploare

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au anunțat, vineri, existența a două noi focare de pestă porcină africană într-o localitate din județul Botoșani. Cazurile au apărut la porcul domestic în două exploatații din localitatea Miron Costin, comuna Vlăsinești. Trei porci dintr-o exploatație și un altul din a doua au fost găsiți morți, iar primele analize au confirmat virusul. 

Într-o exploatație unde s-a confirmat virusul sunt 26 de porci, iar în cealaltă sunt 13. De asemenea, mai există cinci suspiciuni. 

Constatăm că evoluția bolii ia amploare și astăzi ni s-a semnalat și într-o exploatație Vlăsinești că s-a înregistrat o mortalitate la doi porci și am trimis probe pentru laboratorul din Suceava, iar de la Miron Costin de la un porc mort”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct la DSVSA.

Întrebat dacă se impune uciderea tuturor porcilor din zonă, directorul DSVSA a declarat că această măsură ar putea fi luată atunci când se constată că boala este scăpată de sub control. 

Încercăm ca impactul econiomic să fie cât mai mic , să stăpânim cât putem boala, așa încât să nu ajungem la această ucidere preventivă, în sensul de a ucide întreg efectivul de porci din acea localitate”, a adăugat reprezentantul DSVSA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *