FOTO Botoșănean, printre studenți de pe patru continente, care au petrecut un sejur cultural în Franța. „Acest stagiu a contribuit decisiv la pregătirea mea profesională”

Patruzeci și unu de tineri francofoni de pe patru continente au profitat din plin de vacanța de vară, participând la un sejur cultural desfășurat în regiunea Grand-Est a Franței, pe toată durata lunii iulie. Printre aceștia, s-a numărat și botoșăneanul Halici Octavian-Eusebiu, student în anul II de licență în cadrul Facultății de Științe Politice în limba franceză a Universității București.

Vara aceasta, studenți francofoni din 31 de țări, cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, au fost întâmpinați de membrii Comitetului Internațional Francofon (CIF) din cadrul « Lions Club de France », în perioada 29 iunie – 31 iulie. CIF este o asociație de sine stătătoare a « Lions Club de France », care găzduiește anual tineri francofoni doritori să participe la un stagiu cultural pe teritoriul Hexagonului. Scopul acestui stagiu constă atât în stabilirea de relații de prietenie între tineri, cât și dezvoltarea nivelului de limbă franceză. În urma participării la această experiență de anvergură internațională, aceștia dobândesc un spirit umanist, precum și aptitudini care le permit să se integreze mai bine în societate, devenind totodată veritabili ambasadori ai francofoniei pe mapamond.

Testimonial

« La câteva zile după sosirea noastră la Paris, am pornit la drum spre Strasbourg, orașul-gazdă al stagiului, unde dl. Christian Gaillac, președintele CIF al « Lions Club de France » ne aștepta. Pe parcurs, am beneficiat de vizite ghidate ale unor orașe încărcate de istorie (Reims, Verdun, Châlons-en-Champagne, Charleville-Mézières, Saint-Dizier, Nancy). Fără umbră de îndoială, acest stagiu a fost un „melting pot” al ideilor și al dialogului. Tema stagiului a avut un titlu sugestiv, „Evoluția tehnologiei: o șansă și o provocare pentru om, o șansă și o provocare pentru o Europă umanistă”, sugerând că cele două extreme, știința și umanismul, pot trăi armonios, în simbioză. De-a lungul sejurului cultural, am avut oportunitatea de a participa la numeroase evenimente, de pe urma cărora am aflat informații valoroase despre impactul tehnologiei asupra societății contemporane, despre cum ne-a schimbat evoluția tehnologică viața, despre inteligența artificială – un subiect important care ne privește pe toți – și, mai ales, am reușit să îmi șlefuiesc nivelul de limbă franceză, o limbă de circulație internațională atât de căutată pe piața muncii. Printre aceste evenimente, amintesc:

9 iulie – seminarul d-lui prof. Michel Deneken desfășurat în cadrul Universității din Strasbourg, pe tema „Etică și știință”;
12 iulie – conferință pe tema „Terapii ale viitorului: perspective și provocări” cu d-na Pilar Franco, doctorandă în farmacie, desfășurată în cadrul consiliului județean;
18 iulie – conferință în cadrul Parlamentului European pe tema „Problemele și perspectivele Uniunii Europene”, oferită de E.S. Dna Anne Sander, membru actual al P.E, urmată de prelegerea oferită de Jean-Marie Lehn, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie, pe tema „De la materie la viață”. »

De departe, punctul culminant al stagiului a constat în participarea la recepția oferită de primăria orașului Strasbourg, la data de 17 iulie, în cinstea vechilor și noilor euro-deputați. În prezența noului Președinte al Parlamentului European, David Sassoli, și al secretarei de stat pentru afaceri europene, Amelie de Montchain, studenții au intonat două imnuri, al Franței și respectiv al Uniunii Europene. De asemenea, aceștia au avut ocazia de a împărtăși un moment convivial alături de membrii actuali ai Parlamentului European, conaționali și nu numai. Îmbrăcați în costume naționale, studenții au avut oportunitatea de a le prezenta euro-deputaților o fărâmă din cultura și tradiția țărilor de proveniență.

« E drept că de-a lungul stagiului am dormit puțin, pentru că am avut atât de multe lucruri de făcut. Și totuși, nu exagerez câtuși de puțin atunci când afirm că acest stagiu a contribuit decisiv la pregătirea mea profesională, dezvoltându-mi totodată rațiunea și gândirea critică, autonomă. Mi-am demonstrat încă o dată că limba franceză este o șansă sau, mai degrabă, un pașaport care oferă vorbitorilor acces spre țări de pe numeroase continente. Dat fiind faptul că limba franceză este în continuă expansiune, m-aș bucura ca și alți studenți să vadă în această limbă un atu neprețuit. »

Mulțumiri

« Cum aș putea spune cuiva „mulțumesc” atunci când trebuie să mulțumesc atâtor oameni? Categoric, această reușită li se datorează părinților mei care sunt pentru mine niște modele puternice, cadrelor didactice, dna Cristina Ciobanu și dna Mirela Sandu, care mi-au insuflat dragostea pentru limbă franceză în anii de liceu și școală generală, d-lui Mihai Toma, care mi-a împrumutat ia fiului său, un virtuoz al naiului, și nu în ultimul rând, Dianei Militaru, participantă a stagiului din 2017, în lipsa căreia nu aș fi aflat de această oportunitate. »

Octavian Halici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *