Alarmant! Aproape 1.500 de copii din Botoșani ajung, anual, la spital după ce s-au otrăvit, au înghițit diverse lucruri ori s-au opărit. Avertismentul transmis de ISU

“ Un copil a murit într-un incendiu”, “Un copil a murit după ce a căzut de la etajul IV”, “Un copil s-a înecat într-o găleata cu apă”,” Un copil a ajuns în stare grava la spital după ce s-a intoxicat cu medicamente” – sunt câteva din titlurile unor știri care descriu drame de inimaginabile.

Stă în puterea ta să schimbi aceste titluri.

Tragediile puteau fi evitate pentru că:
“Un copil NU trebuie să fie lăsat singur în casa, într-o încăpere unde arde focul în sobă “,
“Un copil NU trebuie sa aibă acces la un geam deschis”,
”Găleata cu apă trebuie acoperita și ținută cât mai sus”,
“Medicamentele trebuie depozitate în locuri unde copilul tău nu are acces”.

Aceste sfaturi, dar și altele asemănătoare au fost transmise astăzi, locuitorilor din comuna Corni, de către pompierii botoșăneni, în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților “Un cămin sigur pentru copilul tău! “.

Salvatorii botoşăneni le-au arătat părinților, bunicilor și celor care au în grija copilași care sunt pericolele la care sunt expuși cei mici în propriile locuințe, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

În anul 2011, comunitatea a fost zguduită de o tragedie. Doi frați de 1 an și 6 luni și 2 ani și 9 luni și-au pierdut viața într-un incendiu care le-a cuprins locuința după ce un jar a căzut din sobă pe materiale combustibile. Sora acestora a fost salvată la timp din flăcări. Frații erau singuri în locuință în momentul izbucnirii incendiului.

Deși au trecut opt ani de la tragedie, aceasta este încă vie în memoria comunității.

Încă marcați de evenimentul nefericit, cetățenii din comună au apreciat campania, mărturisind că după tragedie și-au reconsiderat prioritățile în privința siguranței căminului lor. Totodată, au recunoscut că o parte dintre riscurile prezentate nu erau considerate ca atare.

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la o acțiune interactivă cu rol educativ în domeniul situaților de urgență, condusă de mascota inspectoratului, Sam Pompierul. Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au deschis o uşă, au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, anual, cca. 1500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, vor fi organizate acțiuni de informare și educare a adulților și vor fi expuse pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

Primele localităţi vizate în cadrul campaniei sunt cele în care s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţilor.

Până în prezent au fost organizate acțiuni asemănătoare în Dorohoi și Cordareni, unde s-au înregistrat astfel de tragedii. Au participat peste 800 de adulți și copii.

Următoarea localitate unde vor fi desfășurate activități de informare în cadrul campaniei “Un cămin sigur pentru copilul tău! “ este orașul Săveni.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, au fost implicați: voluntari din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medici de familie, asistenţi sociali, preoți, cadre didactice din învăţământul preşcolar și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Conceptul de un cămin sigur pentru copilul depășește granițele județului Botoşani, pompieri din alte trei județe exprimându-și intenția de a promova campaniei.

Sursa: comunicat ISU Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *