Cartele Prepay doar cu buletinul! Proiectul propus de Guvern după cazul Caracal

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că Guvernul a realizat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea sistemului 112, iar printre noile prevederi se numără şi achiziţionarea de cartele prepay doar cu buletinul, scrie Observator.tv.

Proiectul de OUG pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă vine în contextul cazului Caracal.

Între timp, Raed Arafat a anunţat că în cadrul sistemului 112 urmează să fie aplicată tehnologia AML (Advanced Mobile Location) cu ajutorul căreia operatorii STS vor putea localiza cu acurateţe un apelant.

„A fost realizat deja un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a OUG 111/2001 privind comunicaţiile electronice precum şi nota de fundamentare a fost realizată. În cadrul ordonanţei, veţi regăsi şi aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS şi, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

Şeful DSU a explicat că identificarea apelantului care foloseşte o cartelă PrePay se va face doar în contextul apelării numărului de urgenţă 112.

„Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele şi datele proprietarului cartelei Prepay. Aşa este prevăzut în ordonanţa de urgenţă, care este propusă ca draft în acest raport”, a completat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *