Sărbătoare mare pe 6 august pentru creştinii ortodocşi. Ce nu ai voie să faci de Schimbarea la Față

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc pe data de 6 august Schimbarea la Față a Domnului, ce aminteşte de o minune a lui Iisus şi considerată a marca desparţirea de vară.

Sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage. Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

Tradiţii şi obiceiuri de Schimbarea la faţă a Domnului

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului a prilejuit de-a lungul secolelor apariţia a numeroase tradiţii şi obiceiuri populare, pe care străbunii noştri le-au transmis urmaşilor. Totodată, tradiţiile legate de această sărbătoare din spaţiul românesc sunt asociate cu numeroasele schimbări ale naturii şi oamenilor prilejuite de sosirea toamnei.

În ziua praznicului, Biserica acordă dezlegare la peşte

În Postul Adormirii Maicii Domnului, pentru bucuria praznicului,  Biserica acordă dezlegare la peşte, în orice zi a săptămânii este orânduită sărbătoarea.

Pentru norocul familiei

Tradiţia spune că este bine ca sărbătoarea să fie trăită cu intensitate sporită prin rugăciuni pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, prin pelerinaje la bisericile la mănăstirile care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte.

Oamenii care se roagă în această zi, pentru a se elibera de o patimă (beţie, tutun etc) se vor vindeca, spune tradiţia.

Să nu ne certăm cu nimeni

În ziua praznicului, creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, mai ales cu rudele sau cu prietenii. Tradiţia spune că oricine  încalcă tradiţia va avea parte numai de supărări, până la viitoarea sărbătoare de Probejenie.

Gospodinele trebuie să respecte sărbătoarea

Gospodinele trebuie să întâmpine sărbătoarea cu evlavie, să nu spele rufe şi să nu arunce lături în curtea casei în ziua praznicului. Curăţenia generală trebuie să se termine în ajunul sărbătorii. Se spune că în gospodăria persoanei care încalcă tradiţia, şi spală rufe, se vor adăposti mii de insecte.

În această zi, femeile nu trebuie să se spele pe cap. Se spune că cine nu respectă această datină va avea surpriza să nu-i mai crească părul.

În ziua praznicului nu este bine să călătorim

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă.

Ofrande în memoria rudele decedate

De asemenea, în această zi se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „coliva de struguri” şi aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate. Este bine să ducem astfel de ofrande la biserică. Din moşi strămoşi, împlinirea acestei datini atrage sporul şi sănătatea în propria familie.

Bolnavii să urmărească zborul berzelor

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor. Aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

În această zi se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri  vindecătoare.

Viitoarele mame care respectă sărbătoarea vor naşte uşor

Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.

Prognoza  vremii

Dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă.

Sursa: RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *