Autoritățile din județul Botoșani au decis extinderea zonei de protecție, după apariția unui nou focar de pestă porcină africană într-o gospodărie. S-a instituit un nou filtru de dezinfectare

Autoritățile locale au dispus institirea unui nou filtru de dezinfectare a mașinilor, după apariția unui focar de pestă porcină africană în județ. Este vorba de DJ 282 la intrarea în comuna Vlăsinești dinspre Săveni.

Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au întrunit, vineri, la Prefectură pentru a dispune noi măsuri de limitare a răspânirii bolii, după ce pesta porcină africană a fost confirmată la porc domestic mort într-o gospodărie din Vlăsinești.

Odată declarată suspiciunea, s-au stabilit zonele de protecție, zona de 3 km, respectiv zona de supraveghere unde trebuie instituite măsurile pentru limitarea răspândirii bolii. În zona de protecție sunt afectate două UAT-uri:  Vlăsinești și Săveni, zonă ce cuprinde cinci localități. Zona de suoraveghere de 10 km, în exteriorul zonei de protecție, cuprinde 34 de localități din 10 UAT-uri”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.

Opt fonduri cinegetice sunt afectate de pesta porcină africană, o evoluție explozivă înregistrându-se pe Fondul cinegetic 27 Hănești, unde au fost identificați 52 de mistreți morți, iar din 48 de mistreți vânaâți, șase s-au dovedit a fi pozitivi cu pestă.

Reprezentanții DSVSA fac apel  către deținătorii de porci să respecte msăurile impuse în cazul pestei porcine africane și să achiziționeze carne și preparate din carne doar din unități autorizate și să  comunice cu medicul veterinar. Ei au făcut totodată un apel ți către primari, să anunțe autoritățile în cazul în care la stânile din comune sunt crescuți porci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com