Cum au ajuns crescătorii de oi din Botoșani să caute ciobani în Filipine sau Vietnam: „La noi, se preferă crâşma şi băutul pe banii statului“

Crescători de oi din judeţul Botoşani cer autorităţilor să scape de asistanţii social care bat crâşmele pe banii statului. Aceştia se plâng că n-au angajaţi la stâne şi caută deja ciobani în Republica Moldova dar şi în Vietnam sau Filipine, scrie Adevarul.

Crescătorii de oi din judeţul Botoşani se plâng autorităţilor statului că rămân fără forţă de muncă. Aceştia spun că asistaţii social continuă să fie o uriaşă problemă şi reclamă că sute de oameni buni de muncă preferă să stea la crâşmă pe banii statului. Şi asta în condiţiile în care pentru un cioban angajatorul este dispus să plăteasă şi 2.500 de lei lunar plus cazare, mâncare şi ţigări. Crescătorii de animale spun că vor ajunge să cedeze din cauza volumului mare de muncă şi cer statului să faciliteze angajarea ciobanilor din Republica Moldova. Unii se gândesc chiar la angajaţi aduşi din Vietnam şi Filipine.

În cadrul unor întâlniri ale crescătorilor de oi din Moldova şi reprezentaţii ministerului Agriculturii, atât anul trecut cât şi anul acesta, fermierii din Botoşani au cerut măsuri drastice pentru pedespirea leneşilor care stau pe banii statului. Pe scurt, oierii din Botoşani vor să fie acordate ajutoare sociale doar persoanelor aflate în incapacitate de muncă. Preşedintele uneia dintre cele mai puternice asociaţii de crescători de ovine din ţară, Moldoovis Botoşani, Ionică Nechifor, la rândul să crescător de oi karakul din generaţie în generaţie, spune că a anunţat în repetate rânduri autorităţile centrale despre criza locurilor de muncă provocată şi de acordarea prea facilă a ajutoarelor sociale. Nechifor spune că s-a ajuns la situaţia în care oierii nu mai au cu cine lucra.

”Pe de o parte sunt cei care pleacă în străinătate. Acolo câştigă mai bune. Îi înţeleg. Dar sunt atâţia rămaşi acasă care preferă crâşma şi băutul pe banii statului. Preferă să acumuleze datorii la crâşmă ştiind că le vor achita cu ajutorul social. Şi în timpul ăsta crescătorii de ovine, numeroşi la Botoşani, nu au efectiv cu cine lucra”, spune Ionică Nechifor.

Crescătorul de oi din Botoşani dă vina pe politicienii pentru lejeritatea acordării ajutorelor sociale şi lipsa unor măsuri radicale pentru trierea beneficiarilor.

”Dacă pentru ei voturile sunt mai importante, atunci problema nu-şi va găsi curând rezolvare. Eu tot am cerut în repetate rânduri să se ia măsuri. S-a încercat ceva dar nimic tranşat. Trebuie măsuri radicale. Să dea doar celor cu probleme reale de sănătate, celor în incapacitate de muncă, care chiar nu se pot întreţine. Nu la cei buni de muncă care stau acasă”, spune Ionică Nechifor.

Citeste mai mult: adev.ro/pv5ff2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *