Bazele de date ale clientilor E.ON din Botoșani, vândute firmelor private! Un administrator a accesat ilegal sistemul informatic al companiei

Foto: bzi.ro

O tensiune enorma exista in interiorul E.ON/Delgaz Grid dupa ce un administrator din cadrul companiei a fost acuzat de acces informatic ilegal la bazele de date si de transfer ilegal a informatiilor personale ale clientilor, inclusiv din Botoșani.

Potrivit bzi.ro, un angajat al E.ON Energie a fost condamnat la inchisoare dupa ce a vandut bazele de date ale companiei cu informatiile personale ale clientilor E.ON catre mai multe firme private care efectueaza servicii externalizate. Gheorghe Minea, angajat in cadrul E.ON Moldova Distributie a fost vreme de multi ani administrator al bazelor de date in cadrul companiei si avea acces la datele personale ale clientilor. Cu toate ca acesta avea ca atributii doar accesul la bazele de date ale clientilor din Iasi si Vaslui, ancheta realizata in cadrul companiei a aratat ca acesta a accesat inclusiv bazele de date din judetele Transilvaniei.

Prima suspiciune de vanzare a bazelor de date a venit din partea sefilor germani ai E.ON, care au formulat inca din anul 2016 o plangere penala impotriva lui Gheorghe Minea, dupa ce au obervat ca acesta nu numai ca accesase date, dar le-a si transferat catre diverse adrese virtuale.

Practic, barbatul ar fi accesat datele a mii de clienti din Bacau, Botosani, Suceava, Onesti, Zalau, Timisoara, Târgu Mures, Sibiu, Piatra Neamt, Miercurea Ciuc, Bistrita Nasaud sau Cluj.

Concret, acesta folosea informatiile personale, adresele si data la care expira revizia periodica la instalatiile de gaze, informatiile fiind trimise catre companii private care ofera servicii de revizii tehnice. Dupa finalizarea anchetei, in vara acestui an, judecatorii l-au condamnat pe Gheorghe Minea, acesta recunoscandu-si vinovatia.

„Admite acordul de recunoastere a vinovatiei si în consecinta: Condamna pe inculpatul Minea Gheorghe la: – pedeapsa de 1 an si 4 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic … – pedeapsa de 9 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de transfer neautorizat de date informatice… contopeste cele doua pedepse în pedeapsa cea mai grea de 1 an si 4 luni de închisoare, la care se adauga un spor de o treime din cealalta pedeapsa stabilita, respectiv de 3 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 1 an si 7 luni închisoare… Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Minea Gheorghe va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Consiliul Local al municipiului Iasi, pe o perioada de 60 de zile”, se arata in pronuntarea magistratilor de la Tribunalul Iasi.

Cum scoteau bani din bazele de date furate de la E.ON

Pentru realizarea anchetei, sefii germani ai E.ON au apelat inclusiv la o firma de detectivi particulari. Conform anchetei, bazele de date erau trimise catre diversi patroni ai unor firme din Iasi care ofera servicii externalizate catre E.ON, majoritatea facand revizii periodice la instalatiile de gaze.
In momentul in care E.ON Group a preluat pachetul majoritar al Distrigaz Nord, in urma cu aproape zece ani, au venit si valurile de disponibilizari, iar multe dintre serviciile oferite de vechea companie de gaze, in afara de furnizare si distributie, au fost externalizate catre alte firme private. Este vorba despre serviciile de revizii la instalatiile de gaze, care sunt obligatorii odata la 2 ani, cele la centralele termice – obligatorii la interval de maxim 10 ani sau chiar lucrari de racordare sau modificare a retelelor de gaze naturale.

Desi E.ON are propria companie care face astfel de lucrari, si anume SEA Complet, la intervale de timp regulate, in majoritatea scarilor de bloc din Iasi sunt lipite afise ale firmelor SC Ek Instal Termoservice SRL si SC Five Instal SRL Iasi, prin care locatarii sunt instiintati despre faptul ca urmeaza sa expire VTP-ul instalatiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE isi ofera serviciile in scarile respective, contra cost. Coincidenta face ca perioada in care aceste firme private impanzesc scarile de bloc cu anunturi este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului. Asta se intampla in conditiile in care celelalte firme nu reusesc sa ajunga la usa potentialilor clienti, iar o explicatie logica ar fi aceea ca acestea detin o baza de date completa a termenelor de expirare, iar o astfel de baza de date o detine doar E.ON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *