Telefoanele de vârf sunt schimbate din ce în ce mai rar

telefon samsung galaxy la emagNe aflăm la peste 10 ani de la reinventarea smartphone-ului. Totul a început cu Steve Jobs și viziunea sa a ceea ce ar trebui să fie un telefon inteligent: un produs dominat de un ecran tactil, cu un sistem de operare puternic și aplicații pe măsură. Din 2007, fiecare vârf de gamă a adus noi funcții, pe lângă evidentul salt în performanță.

Pe măsură ce anii au trecut, piața s-a maturizat, iar intenția de a înnoi un smartphone de top în fiecare an a dispărut. Drept urmare, a apărut ceea ce specialiștii și brand-urile numesc „ciclul de înnoire”. Acesta a fost foarte ușor de anticipat. În ultimii ani însă, chiar și acesta a ieșit din tipar. Iată de ce telefoanele de vârf sunt schimbate din ce în ce mai rar.

Camerele foto de pe telefoane au ajuns să fie cu adevărat bune

Camerele foto de acum 10-11 ani promiteau multe, însă realitatea era diferită. Atunci, cele mai dorite modele veneau echipate cu senzori de 5 megapixeli. Performanțele în lumină scăzută erau slabe, iar atunci când doreai să vezi pozele pe un ecran mai mare decât cel al unui telefon, dezamăgirea se instala fără întârziere. Așa că fiecare upgrade anunțat de către producători era un motiv solid de a trece la următoarea generație.

În ultimii ani, producătorii de telefoane s-au oprit la aproximativ 12 megapixeli și au investit în creșterea calității. Senzorii au crescut un pic, optica s-a îmbunătățit, iar procesoarele de imagini pot simula portretele realizate de camere foto dedicate. Cam tot ceea ce își dorește utilizatorul de rând a fost deja realizat, așa că motivul de upgrade a dispărut.

Procesoarele sunt deja foarte performante

Ce mai poate fi spus despre procesoare. Modelele octa-core sunt prezente de mulți ani pe piață, iar acestea pot rula fără probleme toate aplicațiile folosite de majoritatea utilizatorilor. Fără o încetinire semnificativă a experienței de utilizare, posesorii pur și simplu nu mai simt nevoia să treacă la un model mai nou.

Actualizări mai dese de OS

Chiar dacă actualizările reprezintă o caracteristică în mare parte specifică telefoanelor Apple, Android începe să includă tot mai multe modele cu fiecare nou sistem de operare. O nouă versiune înseamnă noi funcții puse la dispoziția utilizatorilor. Totodată, acesta înseamnă și noi măsuri de siguranță luate de către dezvoltatori.

Ecranele sunt suficient de mari

Poate chiar mai mult decât suficient. Unul dintre motivele de upgrade din trecut era un ecran mai mare decât generația anterioară. Astăzi, diferențele sunt mai mici. De exemplu, Samsung Galaxy S10 are un ecran de 6.1, Galaxy S8, un telefon cu 2 generații mai vechi, dispune de un ecran de 5.8. Tehnologiile ecranelor nu se schimbă radical de la un an la altul, așa că motivele de a lua cel mai nou telefon Samsung nu mai sunt atât de puternice.

Design-ul nu mai impresionează și nu mai inspiră

Încă de la apariția primului iPhone, designerii și-au dat seama că vor deveni din ce în ce mai limitați în modul în care vor desena viitoarele telefoane. De la o generație la alta, ecranul a ocupat un spațiu din ce în ce mai mare, iar anul 2020 pare să fie cel în care telefoanele vor deveni un ecran înconjurat de o ramă simplă. Chiar și camera frontală va dispărea sub ecran. Așa că un telefon care arată aproape la fel ca vechiul telefon nu inspiră prea multă intenție de cumpărare.

Maturizarea pieței de telefoane mobile înseamnă că acestea au devenit o comoditate. Ca și cum ai merge să-ți cumperi o nouă mașină de spălat.

Așadar, ce înseamnă „din ce în ce mai rar”? Dacă ciclul de înnoire însemna acum ceva timp 2 ani, cât o perioadă contractuală de abonament, în 2019 vedem cum această fereastră a depășit 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *