FOTO & VIDEO Tradiții populare la Vlădeni, apreciate de un grup de tineri din Franța

Parohia comunei Vlădeni, în parteneriat cu Școala Vlădeni, a organizat marți, 16 iulie, un eveniment de promovare a tradiției și culturii românești pentru un grup de tineri veniți din Franța (zona Paris) și ajunși în Botoșani. Invitați: reprezentanți ai Europe Direct Botoșani și ai Asociației BuzzMedia.

Tinerii din Franța, entuziaști și interesați de valorile și tradițiile românești, au participat la o serie de activități în cadrul parohiei coordonate de preotul Constantin Claudiu Oniciuc și prof. Onica Daniela Podariu – animator al Grupului folcloric “Muguraşii” şi al Ansamblului folcloric “Polcuţa”.

O activitate spectaculoasă la care a luat parte grupul francez a fost atelierul de încondeiat ouă, în comuna Vlădeni această tradiție fiind bine cunoscută. Oaspeții din Franța nu doar că au admirat meșteșugul românesc, ci au și pictat, fiecare, câte un ou. Ei au fost ajutați de copiii comunei dar și de reporterii Buzz.

Apoi tinerii francezi au vizionat colecțiile de artă populară din mini-muzeul parohiei, au probat măști tradiționale, au învățat mișcări din jocuri de Anul Nou, au legat prietenii. În acest timp părintele Ciprian Rebrisorean de la Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris, a stat de vorbă, în incinta bisericii, cu un grup mare de tineri ai satului, îmbrăcați în frumoase costume populare, cărora le-a povestit despre viața spirituală a românilor plecați în străinătate, în capitala Franței.
Evenimentul s-a încheiat cu un mini-spectacol al corului Școlii de la Vlădeni condus de doamna Onica Daniela Podariu.

Tinerii francezi au marcat prin aplauze ritmate interpretarea melodiilor și îndeosebi un fragment din Rapsodia celebrului botoșănean George Enescu, au trimis un reprezentant în persoana tânărului Andre să cânte și el la clarinet iar în final s-au prins cu toții în horă și joc de doi spre deliciul spectatorilor.
Voluntari ai Centrului Europe Direct au împărțit participanților hărți, publicații și rigle cu rețeaua Europe Direct și au oferit în dar cărți scrise de botoșăneni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com