Preotul din Botoșani care a făcut un mini muzeu la subsolul bisericii

Un preot din Botoșani a transformat beciul într-un muzeu. Credincioșii care calcă pragul bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoșani au posibilitatea de a se întoarce în timp. La subsolul lăcaşului de cult, preotul a amenajat un mic muzeu al satului, unde a adunat obiecte vechi și de câteva sute de ani.

Petru Chirvase, preotul paroh al bisericii, povesteşte că, iniţial, acea încăpere nu a fost prevăzută în proiect. În timp ce se săpa la biserică, a realizat că putea să obţină un spaţiu pentru depozitarea uneltelor şi altor lucruri.

Respectivul spaţiu a fost compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită „Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera deosebită dintr-o veche locuinţă ţărănească.

O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic pentru – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural. Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în 2007, an în care a început şi construcţia bisericii. Fiind în incinta Spitalului Judeţean, biserica răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia, în condiţii adecvate, serviciul religios pentru cei care-şi poartă „crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *