VIDEO 14 noi cazuri de pestă porcină în două localități din Botoșani. Doi porci domestici au fost infectați

Autorităţile sanitar- veterinare au confirmat, marți, apariţia unui nou focar de Pestă Porcină Africană la Ivăncăuţi, comuna Păltiniş. Este vorba despre doi porci domestici. De asemenea, nouă mistreți au fost găsiți morți în weekend la Hănești, iar pentru alți nouă se așteaptă rezultatele. Tot la Hănești trei porci infectați cu Pestă Porcină Africană au fost împușcați.

„Se suspicionează că apariţia acestui focar este cauzată de culegerea de pelin din pădure, exploataţia cu doi porci aparţine unei bătrâne. Ambele porcine au fost incinerate, cu pozitivitate la PPA. Nu recomandăm şi nici nu se impune sacrificarea porcilor din exploataţiile domestice. Proprietara animalelor va fi despăgubită”– directorul DSVSA, Minodora Vasiliu.

Prefectul Dan Șlincu susține că a fost întocmit un plan de măsuri ce cuprinde comuna Păltiniş, plasată în zona de protecţie, iar zona de supraveghere va cuprinde cinci unităţi administrativ- teritoriale: Rădăuţi Prut, Păltiniş, Darabani, Viişoara, Conceşti.

„Filtrele de dezinfecţie vor funcţiona la intersecţia dintre Păltiniş şi Viişoara, cuprinzând astfel şi drumul naţional, şi cel judeţean, la Horodiştea şi la Rediu”- prefectul Dan Şlincu.

De asemenea, în zona de supraveghere intră şi fondurile de vânătoare aparţinând Direcţiei Silvice, cu Fondul Cinegetic 39 Păltiniş integral, AV Teodor Balş Darabani cu FC 38 Darabani şi FC 37 Mileanca, AV „Lupul” Horodnic- Suceava, cu FC 36 Coţuşca parţial.

Pe de altă parte, din 18 porci mistreţi au fost găsiţi morţi în weekend la Hăneşti, Laboratorul de sănătate animală a confirmat prezenţa virusului PPA la nouă dintre ei, fiind aşteptate rezultatele pentru celelalte nouă probe prelevate. De asemenea, pentru trei mistreţi vânaţi, rezultatele probelor au indicat PPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *