Autorităţile dintre-o comună din judeţul Botoşani au înfiinţat un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii săraci şi singuri. Cele cinci îngrijitoare angajate le fac de mâncare, le cumpără de mâncare şi întreţin curăţenia.
În comuna Dângeni situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani, autorităţile locale au înfinţat un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii săraci şi singuri. Evident, serviciile sunt gratuite. Vârstnicii beneficiază atât de îngrijire personală dar şi de asistenţă medicală. Echipa de îngrijire la domiciliu este formată din 5 îngrijitori şi doi asistenţi medicali. Salariile personalului sunt plătite prin intermediul unui proiect cu fonduri donate de statul eleveţian, scrie Adevarul.
În comuna Dângeni situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani, autorităţile locale au înfinţat un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii săraci şi singuri. Evident, serviciile sunt gratuite. Vârstnicii beneficiază atât de îngrijire personală dar şi de asistenţă medicală. Echipa de îngrijire la domiciliu este formată din 5 îngrijitori şi doi asistenţi medicali. Salariile personalului sunt plătite prin intermediul unui proiect cu fonduri donate de statul eleveţian. ”A fost o soluţie mai bună şi mai ieftină decât trimiterea lor la azil” Edilul din Dângeni, Cătălin Rotundu, mărturiseşte că ideea acestui proiect s-a născut acum trei ani dintr-o necesitate practică. Satele comunei Dângeni sunt tot mai îmbătrânite. Tinerii au fugit de sărăcie şi de lipsa de perspectivă în oraşele mari din ţară sau în străinătate. În urmă au rămas doar bătrânii sau casele pustii. Majoritatea vârstinicilor sunt bolnavi şi singuri. Puţini le trec pragul. Atunci autorităţile locale s-au gândit la un serviciu prin care aceştia să fie îngrijiţi acasă. Oportunitatea a venit cu o sponsorizare a statului elveţian pentru un centru medico-social în comună. Aşa au fost angajaţi cinci îngrijitori şi doi asistenţi medicali. „Este o variantă mult mai bună decât să-i ducem în azilele de bătrâni. Nici nu sunt locuri în azile iar costurile sunt mai mari. Pe de altă parte este vorba şi de umanitate, să-l laşi pe acel om în casa în care a trăit toată viaţa, dar să se bucure de îngrijire. Pentru noi a fost o oportunitate iar serviciul de îngrijire o necesitate”, spune Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni. Bătrânii hrăniţi şi îngrijiţi acasă la ei În urma unei anchete sociale au fost selectaţi 60 de bătrâni din toate satele comunei. Aceştia sunt vizitaţi zilnic de echipele de îngrijitori şi ajutaţi în diferite situaţii.
”Le facem de mâncare, curat prin casă. Le aducem apă sau le tăiem lemne. Le verificăm starea de sănătate.”, spune Mirela Velniciu, un îngrijitor la domiciliu. Cel mai mult însă bătrânii apreciază consolarea şi faptul că cineva le trece pragul.
„Se luminează când intrăm în casă. Se bucură că-i întreabă cineva de sănătate. Fie au rămas singuri, fie au copiii departe, în ţări străine şi îi îngenunchează singurătatea”, spune Florentina Huzum, colega Mirelei Velniciu. Totodată, asistenţii medicali din echip, îi vizitează pe bătrâni odată pe săptămână.
„Multe boli au fost identificate aşa. Mulţi bătrâni sufereau dar nu ajungeau la medic. Nici nu avea cine să-i îndrume sau să-i întrebe ce-i doare. Am ajuns să găsim oameni cu diabet”, spune un asistent medical. ”Sunt ca fetele mele. Le aştept ca pe nu ştiu ce„ Surorile Rodica Covaliu şi Maria Ciornei, locuiesc de-o viaţă în satul Hulub, comuna Dângeni. Au peste 70 de ani şi împart singurătate. Ambele sunt neputincioase. Copiii sunt plecaţi la Bucureşti şi nu au pe nimeni care să le poarte de grijă. Singura lor speranţă sunt femeile de la serviciul de îngrijire personală. ”Avem nevoie de apă de la fântână, de lemne, de pastile de la farmacie. De toate cele. Şi noi abia ne mişcăm. Sunt bolnave. Am muncit de-o viaţă şi acum mă dor toate”, spune Rodica Covaliu. ”Parcă mă înviorez când intră fetele îngrijitoare pe uşă. Doamne, ca fetele mele sunt. Le aştept ca pe nu ştiu ce. Ne ajută cu toate„, continuă bătrâna. Sora acesteia a suferit o operaţie şi are o mână bolnavă. ”Se duc şi aduc reţeta, îmi dau medicamentele. Mă şi spală. Fără ele nu ştiu ce s-ar fi ales de noi„, spune Maria Ciornei. De luna viitoare în comună va începe şi recoltarea de analize gratuite pentru săteni. Totodată se urmăreşte extinderea serviciului de îngrijire gratuit la domiciliu. ”Vrem să avem şi mai mulţi beneficiari”, spune Cătălin Rotundu.