Încă un caz de pestă porcină africană în județul Botoșani. Opt porci domestici au fost uciși

Autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă maximă după ce joi seară, la o stână din comuna Hănești a fost identificat un focar de pestă porcină africană la un porc domestic. Rezultatele analizelor de la Laboratorul din Suceava au confirmat prezența virsului la un godac mort, drept pentru care sâmbătă a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).

 Prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a declarat că urmare a acestei situații s-a dispus instituirea a trei filtre pentru dezinfectarea mașinilor care intră sau ies din comuna Hănești.

De asemenea, s-a dispus uciderea a opt porci, scroafa și ceilalți godaci care au fost duși la stână. Proprietarul este anchetat de autorități pentru că nu a respectat cele mai elementare norme de biosecuritate, scoțând godacii din gospodărie și ducându-i la stâna, care nu era luată în evidență.

Autoritățile au mai anunțat că a mai fost depistat un mistreț cu pestă porcină în pădurea Hănești, al doilea din această săptămână.

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a anunţat că în acest caz, măsurile rămân cele stabilite odată cu confirmarea virusului la mistreţ.
Ce e foarte delicat este apariţia unui nou caz de PPA la porc domestic, pe raza comunei Hăneşti. Faţă de celelalte focare, instituim noi măsuri- una se referă la LactoSolomonescu, unde recomandăm ca fiecare maşină să fie dezinfectată cu VirkonS la intrarea în unitate, precum şi celelalte unităţi de lapte- carne- abatorizare de la nivelul judeţului Botoşani, care îşi vor dezinfecta la intrarea în unitate maşinile de transport şi distribuţie. Măsura se impune pentru că aproape trei sferturi din judeţul Botoşani, comunele din această suprafaţă, sunt sub incidenţa zonei de protecţie sau de supraveghere. O altă măsură- cele trei filtre la nivelul Hăneştiului, pe drumul judeţean şi pe drumul naţional”, a spus Minodora Vasiliu.
Primarul comunei Hăneşti a propus ca filtrul care trebuie instalat dinspre pădurea Dângeni către intrarea în Hăneşti să fie amplasat cât mai aproape de intrarea în localitate din cauza atelajelor hipo şi a tractoarelor care ies din terenurile agricole. Ca atare, filtrele vor fi instalate la ieşirea din Hăneşti spre Manoleasa, la intrarea în Hăneşti dinspre Dângeni şi unul pe drumul comunal, după Moara Jorii. Acestea vor fi menţinute 45 de zile, 24/24 de ore.
În cazul în care vor mai apărea cazuri de PPA, autorităţile sanitar- veterinare vor aplica uciderea preventivă a suinelor, pentru a preveni extinderea virusului.
Vreau să transmit populaţiei că trebuie să lase porcii îngrădiţi, în exploataţiile lor, să nu-i hrănească cu alte lături, nu se cresc porci în stâni şi la cantoanele silvice! pentru că stânile sunt pentru creşterea oilor, iar cantoanele silvice sunt locaţii de serviciu ale pădurarilor. Sunt şi sancţiuni în aceste cazuri”, a adăugat Minodora Vasiliu.
Pe de altă parte, conducerea CLCB a solicitat administratorului fondului cinegetic „Iepuraşul” Miron Costin, Dumitru Solomonescu, să intensifice vânătoarea porcilor mistreţi de pe fond, tocmai petru reducerea oricăror posibilităţi de portare a virusului PPA.
Toate măsurile stabilite prin Planul de Măsuri trebuie să fie respectate. De aceea, atunci când se dovedeşte că o persoană nu respectă aceste măsuri, aceste obligaţii, autorităţile abilitate trebuie să aplice sancţiuni”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
Luni, membrii CLCB se vor deplasa din nou la Hăneşti, pentru a găsi cele mai practice şi mai eficiente măsuri de prevenire a extinderii PPA la nivelul comunei.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *