Pesta porcină africană se extinde în județul Botoșani. Suspiciune la un porc mistreț mort, mai multe localități afectate

Un nou caz de gripă porcină africană în județul Botoșani, confirmat de laboratorul de analize din Suceava. Suspiciunea a apărut la un mistreț mort în pădurea din comuna Hănești, pe fondul de vânătoare administrat de omul de afaceri Dumitru Solomonescu. Cadavrul era descompus, iar probele au fost luate de la un os.

Zona infectată se întinde pe 8 kilometri, fiind afectate cinci unități administrativ-teritoriale, respectiv Hănești, Vlăsinești, Dângeni, Ungureni și Săveni. Zonele de supraveghere, respectiv zona de tampon de 5 kilometri în exteriorul celei afectate cuprinde localitățile: Știubieni, Avrămeni, Manoleasa, Mihălășeni, Dobârceni, Trușești și Gorbănești.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a declarat că planul de măsuri este același și a cerut vânarea într-un număr cât mai mare a porcilor mistreți din fondul de vânătoare unde a fost depistat mistrețul mort . De asemenea, s-a cerut să se acorde o atenție deosebită mașinilor care ies din pădure și care trebuie dezinfectate.

Cea mai importantă activitate va fi centrată pe fondul de vânătoare, unde s-a descoperit gripa porcină la mistreț. Trebuie să vă pregătiți cu echipe pentru a împușca un număr cât mai mare de mistreți”, i-a spus Minodora Vasiliu omului de afaceri Dumitru Solomonescu, prezent, miercuri la Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).

Omul de afaceri i-a spus că în jur de 80-90 de mistreți ar fi în fondul de vânătoare pe care îl administrează.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *