Alertă! Pesta porcină a africană a ajuns în două gospodării din județul Botoșani

O nouă alertă de pestă porcină africană la Botoșani. De această dată, pesta porcină ajunge în două gospodării din satul Rediu, comuna Rădăuţi Prut  Într-o gospodărie au fost depistați doi porci, dintre care unul mort, iar în alta o scroafă bolnavă cu șase purcei. În urma analizelor făcute la loboratorul din Suceava, a fost confirmat virsul pestei porcine africane.

Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani a declarat că boala s-a transmis de la mistreț la porcul domestic.

Am încercat să stabilim cum a intrat boala. Poate fi introdusă prin masa vegetală adusă din câmp și administrată la porci, prin circulația animalelor domestice. Duc animalele la pășune și acesta poate constitui un vector pentru transmiterea virsului. Vom extinde ancheta să vedem dacă au fost persoane în Republica Moldova, acolo unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină la mistreț, circulația animalelor, proveniența”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Botoșani.

În urma depistării virusului, au fost eutanasiați opt porci. Animalele au fost evaluate pentru acordarea de despăgubiri proprietarilor. Urmare a acestei situații, au fost impuse restricții în trei unități administrativ-teritoriale, respectiv Rădăuți -Prut, Viișoara și Păltiniș și în trei fonduri de vânătoare. De asemenea, circulația porcilor pe drumurile publice este interzisă.

Joi, s-a întrunit la Prefectură Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru a dispune măsuri în această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *