Pastilele cu care românii își riscă viața. Mii de suplimente alimentare nu sunt verificate

Peste 20 de mii de suplimente alimentare se vând pe piaţa din România. De pe etichete, aflăm că produsele ne-ar scăpa de anumite dureri, că vindecă boli sau reglează activitatea fizică sau psihică.

Multe însă nu sunt verificate, aşa că nu se ştie exact ce conţin. Producătorii sunt obligaţi să notifice autorităţile din România atunci când le pun în vânzare, dar după aceea, nu este clar ce autorităţi ar trebui să verifice conţinutul şi efectele lor, potrivit Știrile Protv.ro.

În tot acest timp, legea care ar trebui să le reglementeze zace în Parlament de 7 ani. Cei care citesc eticheta sau prospectul unor suplimente alimentare afl[ că sunt pastile sau ceaiuri miraculoase, care ajută la slăbit, îi scapă de dureri, îmbunătăţesc memoria sau chiar vindecă boli grave precum cancerul. În fiecare lună, 150 de noi suplimente alimentare sunt introduse pe piaţa românească.

″Ca orice persoane cumpărăm aceste produse, vitamine. Ni se spune că nu sunt dozele maxime păi eu ca cetăţean de unde să ştiu cât am voie să consum? Sau se dau nişte doze recomandate la un produs, da, dar eu consum vreo 5 şi atunci? Mi-a spus cineva care e doza zilnică din suma tuturor acestor elemente pe care eu aş putea să le consum?’”, a spus un bărbat.

Suplimentele cu vitamine şi minerale se pot vinde pe baza unei cereri din partea producătorului şi a unui certificat de conformitate. Pentru cele care conţin alte substanţe sau extracte de plante se cer şi analize microbiologice, teste de metale grele şi declaraţii că nu conţin substanţe interzise.

Teoretic, totul este acoperit de hârtii, doar ca la noi se fac analize rar, numai când apar suspiciuni serioase despre efectul acestor suplimente. Aşa că în realitate nimeni nu ştie ce conţin cu adevărat.

Dr. Gabriel GArban, expert pentru suplimente alimentare la CE a MS: „Se poate retrage acest certificat de conformitate doar când se schimbă ceva în calitatea sau cantitatea suplimentelor, dacă nu se schimbă nu este nicio prevedere legislativă care să spună din ce motiv putem retrage sau nu şi nici cine poate să retragă”.

Şi nu este singura problemă legislativă.

Tatiana Onisei, IBA: „Acum avem noul regulament de control oficial care implică şi verificarea comerţul la distanţa: site-urile şi teleshopping şi tu spui că e atribuţia ANPC, care n-are atribuţii pe sănătatea autorizată…din start e limitat şi n-o să fac acest control şi rămâne iar între cele 2 autorităţi MS şi ANPC, un vid legislativ pe care nouă lege ar trebui să îl rezolve″.

Gerald Filintoaca Filip, PRISA: „Cerem să îşi asume responsabilitatea pe partea de menţiuni de sănătate autorităţile şi să se recunoască mutual produsele atât în România cât şi în alte ţări, pentru că asta e un dat la nivelul UE, armonizarea cu legislaţia europeană″.

Doar ca legea suplimentelor alimentare este în Parlament din 2012. Iar acum a fost din nou amânată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com