Malul drept al râului Prut, grav afectat de inundații. Pagubele sunt uriașe: 77 milioane lei

inundatii pe Prut la Baranca- Hudesti din judetul Botosani (2)Inundațiile din ultimele săptămâni au afectat grav malul drept al râului Prut, provocând pagube de 77 milioane lei. Situația a fost prezentată, joi, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, fiind înregistrate eroziuni pe malul drept al râului Prut la patru unități administrativ-teritoriale, respectiv Hudești, Suharău, Păltiniș, Darabani.

Gheorghe Lușneac, inginer în cadrul  Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, a declarat că peste 6.400 de metri liniari din malul românesc al râului Prut a fost erodat ca urmare a fenomenelor meteo înregistrate în luna mai.

În comuna Hudești, viiturile au afectat 2.101 metri liniari din malul apei, iar la Darabani 1.921 de metri liniari de mal. La Suharău, malul a fost erodat pe o lungime de 1.899 de metri, iar la Păltiniș viiturile au afectat 505 metri liniari din malul apei.

Pagubele sunt însemnate față de anul trecut. Sunt eroziuni active și soluţiile sunt de remediere a acestor eroziuni, însă valoarea este de 1.250 de lei pe fiecare metru liniar la ora actuală. În această situație, se impune o consolidare„, a precizat Luşneac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *