Zilele Eminescu, la Memorialul Ipotești. Vezi programul!

casa memoriala mihai eminescu- ipotesti botosaniMemorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu organizează în perioada 13-15 iunie Zilele Eminescu.

Manifestările debutează pe 13 iunie cu lucrările Colocviului de exegeză literară In honorem. Insurgența lui Ion Negoițescu, organizat în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași. Ediția de anul acesta a colocviului își propune să creioneze portretul unui exeget care: a impus cu fermitate criteriul estetic în judecata critică, într-o epocă a compromisurilor intelectuale și a confuziei valorilor, prin articolele incluse în volumul Scriitori moderni, dar și prin alte lucrări; a radicalizat discursul eminescologilor de până la el, prin studiul Poezia lui Eminescu (acțiunea de valorificare a postumelor „până la răsturnarea raportului valoric dintre acestea și antume” fiind numită de Petru Poantă „insurgența lui I. Negoițescu”); a revoluționat conceptul de istorie literară, renunțând complet la biografii, la „istoria propriu-zisă, politică, implicând-o însă în context”, prin Istoria literaturii române.

Lucrările colocviului se vor desfășura pe durata a două zile și vor fi organizate în două secțiuni de comunicări științifice (pe 13 iunie, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici al Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu din Ipotești, între orele 11.00-13.00 și 14.00-16.30) și o masă rotundă (pe 14 iunie, la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași, începând cu ora 11.00). La colocviu și-au anunțat participarea: Pompiliu Crăciunescu (Universitatea de Vest din Timișoara), Vasile Spiridon (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), Dinu Moscal (Institutul de Filologie Română „A. Philippide”), Magda Cârneci (PEN România), Simona Popescu (Universitatea din București), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Alexandru Ovidiu Vintilă (Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”), Livia Iacob (Universitatea „A.I. Cuza” din Iași), Doru Scărlătescu (Universitatea „A.I. Cuza” din Iași), Ana Bantoș (Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți), Alexandru Bantoș (revista Limba română, Chișinău), Ioan Milică (Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași).

Pe data de 15 iunie, manifestările de comemorare a lui Mihai Eminescu vor începe la ora 10.00 cu un Te Deum ținut în Bisericuța familiei Eminovici. La ora 10.30 vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului.

De la ora 11.00, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici al Bibliotecii Naționale de Poezie Mihai Eminescu din Ipotești, se va desfășura ceremonia de acordare a Premiului pentru traducerea și promovarea operei eminesciene unui traducător propus de un juriu național, din care fac parte: prof. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), prof. Vasile Spiridon (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), prof. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Inițiat de Memorialul Ipotești în anul 2011, premiul a fost acordat, de-a lungul timpului, traducătorilor: Chiril Covaldji (Rusia) – 2011; Geo Vasile (România) – 2012; Constantin Abăluţă (România) – 2013; Gisele Vanhese (Franţa) – 2014; Christian W. Schenk (Germania) – 2015; Adrian George Sahlean (SUA) – 2016; Enrique Nogueras Valdivieso (Spania) – 2017; Jean-Louis Courriol (Franța) – 2018.

Laudatio pentru laureatul ediției 2019 al Premiului pentru traducerea și promovarea operei eminesciene va fi rostit de prof. Vasile Spiridon (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău).

Între orele 11.50 și 12.50, în Amfiteatrul Laurențiu Ulici se vor desfășura lecturile poetice sub genericul Poeți în dialog, cu participarea poetelor Magda Cârneci și Simona Popescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

După lecturile poetice, începând cu ora 13.00, participanții la evenimentele de la Ipotești sunt invitați să viziteze expozițiile din incinta Memorialului.

Începând ora 17.00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești va avea loc un concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat din Botoșani.

Tot pe data de 15 iunie, la Muzeul Municipal din Iași/ Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu”  va avea loc vernisarea expoziției itinerante Pe urmele Poetului – Spiru Vergulescu, care conține grafică  din colecția de artă a Memorialului Ipotești. Evenimentul va fi moderat de Cotinel Munteanu.

Vă invităm să participați la evenimentele organizate de Memorialul Ipotești cu prilejul Zilelor Eminescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com