FOTO! Cantități importante de precipitații căzute în județul Botoșani. Unde a plouat cel mai mult!

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează și intervine zonele afectate de inundații din județele Botoșani și Iași

Precipitațiile însemnate cantitativ care au avut și caracter torrențial au provocat în județele Botoșani și Iași scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide cu efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotei de Pericol pe râurile din bazinul hidrografic Miletin – bazin aval Stația Hidrometrică Nicolae Bălcescu și Sitna (afluent al Jijiei). Motiv pentru care de ieri de la ora 22.00 până astăzi la ora 9.00 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD ROȘU.

Cantitățile de apă înregistrate au fost însemnate in județul Botoșani – la Acumulare Câmpeni s-a înregistrat 74,3 l/mp precipitații, într-un timp foarte scurt.

La stațiile pluviometrice de pe raza județului Botoșani s-au înregistrat depășiri de praguri critice ale precipitațiilor. S-au înregistrat creșteri importante de niveluri în următoarele acumulări din județul Botoșani : Cal Alb, Drăcșani, Mileanca și Stânca și s-au efectuat manevre de pregolire în vederea atenuării viiturilor. Precipitațiile abundente au generat scurgeri de pe versanți și revărsarea cursurilor de apă afectând localitățile Flâmânzi, Stăuceni, Lunca, Todireni, Prăjeni. În prezent, pe râul Sitna tendința este de scădere, înregistrându-se +81 CA (cota de atenție).

În continuare, A.B.A. Prut-Bârlad prin S.G.A Botoșani si S.G.A Iași monitorizează și intervine pe cursurile de apă din cele două județe afectate de inundații.

Autorităţile locale trebuie să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari și efetuarea de pregoliri pentru asigurarea capacităților de atenuare a viiturilor”, se precizează într-un comunicat al Administrației Bazinale Apa Prut Bârlad.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *